Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Случаят Синер" разпали спора за справедливост в тениса

21 август 2024, 15:52 часа • 847 прочитания

Вчера "случаят Синер" гръмна в тенис света, след като стана ясно, че 23-годишният италианец е дал две положиителни допинг проби през март. Въпреки това той бе онеправдан, след като съдът реши да не спира състезателните му права. Разглеждането на случая предизвика критики от някои играчи и анализатори, включително Джон Макенроу и австралиеца Ник Киргиос.

Как световният №1 избегна санкции и предизивка вълна от критики 

Някои от колегите на Яник  Синер се изказаха критично за констатациите: "Не мога да си представя какво изпитва сега всеки друг играч, който е получил забрана за участие в състезания, след като е бил хванат със замърсени вещества", написа Денис Шаповалов. "Различни правила за различни играчи."

Яник Синер и Ник Киргиос

Тара Мур, бившата британска номер 1 на двойки, написа: "Предполагам, че само образите на топ играчите имат значение. Предполагам, че само мнението на независимия трибунал за топ играчите се приема за разумно и правилно. И все пак те ги поставят под въпрос в моя случай. Просто няма смисъл."

Самата Мур едва наскоро се завърна към състезанията, след като даде положителна проба през април 2022 г. Мур беше отстранена за 19 месеца, докато независимият трибунал не постанови, че Мур не носи никаква вина за наличието на забранени вещества в организма ѝ.

Ник Киргиос, финалистът от Уимбълдън 2022, заяви, че положителните тестове на Синер са оправдали санкцията, независимо дали той има вина: "Нелепо - независимо дали е било случайно, или планирано. Тестват те два пъти със забранено вещество...трябва бъдеш отстранен за 2 години. Представянето ти е било повлияно."

Седемкратният победител на големи турнири на сингъл и коментатор Джон Макенроу заяви: "Не съм доволен от това! Със сигурност е изненадващо и шокиращо, в този момент, особено за мен. Не знам как правят разлика между това, че един човек казва, че не е бил наясно с това и причините за него, а след това някой друг, който казва същото, знаете ли, бива отстранен."

Синер продължи да се състезава нормално в ATP Tour през този сезон, в който италианецът спечели първата си титла от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия и скоро след това се изкачи до номер 1. В понеделник той спечели втората си титла от Мастърс 1000 на Откритото първенство на Синсинати и може да се похвали с водещ рекорд в тура от 48-5 точки през тази година.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес