Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С колко ще се вдигне туристическият данък в София?

29 август 2024, 12:10 часа • 649 прочитания

Администрацията на столичния кмет Васил Терзиев предлага  актуализация на туристическия данък в София. Идеята се подкрепя от бранша, който поставя условие събраните парите да бъдат изразходвани прозрачно за реклама на туризма.

ОЩЕ: София ще увеличи туристическия данък

Каква ще е новата такса?

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Пламена Терзирадева обясни, че туристическият данък не е променяна от 2011 г. "В момента данъкът за посетителите на София е от 40 ст. за обектите от клас Б до 1,20 за най-луксозните хотели. От 2022 г. той се начислява и за нощувки в апартаментите и стаите за гости. По закон въпросният данък може да е между 20 ст. и 3 лв., като решението за размера се определя от общинския съвет", заяви тя.

От Столичния общински съвет предлагат от 1 януари данъкът за 5-звездните хотели да се увеличи от 1,2 на 3 лв., а за тези с 1 звезда ще стане 1 лев вместо 40 ст.

"Очакваният допълнителен доход за 2025 г. ще бъде 3,4 млн. лв., а ако имаме 10% увеличение на нощувките, то увеличението ще са допълнителни 4 млн. лв. за София“, заяви тя.

ОЩЕ: Евтим Милошев и Васил Терзиев обсъдиха вдигане на туристическият данък в София

Браншът подкрепя

"Имахме среща с хотелиери и със собственици на места за краткосрочно настаняване. Това не е данък за хотелите в София, нито за софиянци. Това е данък, който се плаща от чужденците или гостите на града ни, които пренощуват тук и използват инфраструктурата ни. Целта на тази такса е тя да бъде инвестирана в привличането на повече туристи и градът да бъде по-удобен и интересен“, обясни зам.-кмета Никола Барбутов.

Той заяви, че туристическият бранш не е против това повишение. „Те подкрепят. Данъкът не е бил актуализиран повече от 10 години. Основното, за което те настояха, е това да се случи прозрачно и приходите да се инвестират в реклама и да се връщат в сектора, като се привличат повече туристи“, каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес