Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на Европейската конфедерация на мебелната индустрия: За пръв път ЕС въвежда правила за екодизайн на устойчиви продукти от дървесина

14 септември 2024, 06:00 часа • 2394 прочитания

Еди Снайдеро е председател на Съвета на директорите на Snaidero Rino SpA, италианска компания производител на кухни. Освен това той е президент на ЕFIC, Европейската конфедерация на мебелната индустрия. Член е на управителния съвет на Federlegno/Assarredo (италианска мебелна асоциация), а също и на FLAE (дружеството, което организира най-важния панаир в мебелния сектор - Salone del Mobile в Милано).

Еди Снайдеро ще се включи в международната конференция „Кръгова икономика и екодизайн в мебелната индустрия – предизвикателства и възможност“, която ИАНМСП и БКДМП организират на 03 октомври 2024 г. в София Балкан Палас. Той ще представи позицията на EFIC относно необходимостта от хармонизирани правила на ниво ЕС, които са важни за прилагането на кръговата икономика в мебелната индустрия.

Моля, представете накратко себе си и организацията EFIC, която представлявате.

Представлявам EFIC – Европейската конфедерация на мебелната индустрия в качеството си на неин президент. Организацията включва 24 държави с над 75% от общия оборот на европейската мебелна промишленост и генерира оборот от над 100 млрд. евро. Това на практика включва над 1 млн. души в около 120 000 предприятия в целия ЕС. EFIC се застъпва за хармонизирани и съгласувани правила на европейско равнище, с цел да се гарантира свободното движение на стоки и да се избегне дублирането на изисквания, както и общи определения в законодателството на ЕС, за да се осигури информираност на всички участници.

Що се отнася до мен, завършил съм университета в Триест през 1983 г. със специалност машинно инженерство. През 1986 г. станах технически директор в семейната фирма Snaidero, предприех реорганизацията на производството, въведох процедури за управление на качеството в многобройните процеси на организацията. Така фирмата ни стана първият италиански производител на кухни, който получи сертификат ISO 9001 през 1992 г., а по-късно и ISO 14000 и SA8000. Впоследствие станах генерален мениджър на компанията, а после и изпълнителен директор. Стартирахме процес по разстрастване, придобиване на различни чуждестранни фирми, всяка от тях функционираща на различни пазари, и обединяването им в една голяма група. Днес компанията разшири своята дейност и портфолио, като оперира в 84 държави, а кухните ни се предлагат в над в 500 магазина по света.

На 03 октомври предстои конференция за екодизайн в София, организирана от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост и Българската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Вие ще участвате в събитието, кои ще бъдат основните теми, по които ще говорите на българските мебелни фирми?

Ще говоря за предстоящите нови нормативни разпоредби на ЕС, които са важни за мебелния сектор. Ще разясня повече за ESPR – регламента за екодизайн на устойчиви продукти, който ще определя изискванията за проектиране за конкретни видове, за да се подобри тяхната кръгова употреба, енергийна ефективност и други екологични аспекти. Тази нормативна рамка ще определи широк спектър от изисквания, включително за дълготрайност на мебелите, възможност за повторна употреба, модернизация и поправка, наличие на вещества, които възпрепятстват кръговата употреба, енергийна и ресурсна ефективност, рециклиране на материали, преработване, въглероден и екологичен отпечатък, цифров паспорт на продуктите. Регламентът за ESPR бе приет през май 2024 г., което означава, че специфичното законодателство за продуктовите групи с приоритет (като например мебелите) ще бъде въведено чрез делегирани актове.

На събитието ще засегнем и ЕUDR - приетия от ЕС регламент за обезлесяването, чието тълкуване е спорно от гледна точка на бизнеса, но вече влиза в сила. ЕFIC разработи кратки разяснения за отражението на Регламента върху мебелните производители. С цел подкрепа на бизнеса входирахме писма в местните институциии и на европейско ниво с настояване за отлагане с 24 месеца на влизането в сила на този документ.

Европейският регламент за екодизайна е сред най-актуалните теми за компаниите от мебелния сектор. Как ще се отрази той върху бизнес стратегиите и дейността на фирмите?

За първи път е одобрено специфичното законодателство на ЕС, засягащо мебелния сектор, което ще стане задължително за нашия бранш. Със сигурност то ще окаже влияние върху индустрията в областта на проектирането и разработването на продукти. Вследствие това може да повлияе на производството и цялата верига на доставки, включително дистрибуцията и продажбите. На практика през 2026 г. делегираните актове на ЕС ще бъдат оповестени и ние ще знаем точно какви ще бъдат последствията за сектора. EFIC като организация представляваща мебелната индустрия в Европа защитава интересите на индустрията, за да съдейства правилата да станат приемливи за всички наши членове - микро, малки, средни и големи предприятия, и да гарантират, че конкуренцията с мебели, произведени извън ЕС, ще бъде равнопоставена.

Какви са трудностите при прилагането на регламента и възможностите, които произтичат от него?

Първото нещо е липсата на информация за новите правила, компаниите трябва да бъдат осведомени. Важно е да създадат специални подходи и да се обучат хора, които са запознати с регламента за екодизайн и да го прилагат своевременно. Ние, като конфедерация, заедно със съответните национални организации, които членуват при нас, ще се опитаме да информираме навреме всички и да предоставим подкрепа в процеса на промяна.

Според Вас компаниите в Европа и локално в Италия готови ли са за прилагане на принципите на устойчивост и екодизайн в своите бизнес стратегии и бъдещо производство?

За мебелите ще имаме преходен период от около 4 години от момента, в който ЕС започне да работи по специфичните за нашия сектор правила, за да станат приложими в сектора. Това означава, че регламентът ще започне да се прилага на практика през 2028 г. Някои организации, за да спечелят време, вече са започнали да проучват темата, да разпознават потенциални проблеми и да търсят възможни решения, нищо че делегираните актове, определящи правилата за мебелното производство, все още не са оповестени. Те обаче ще станат задължителни след този определен период и всички компании ще трябва да се подготвят своевременно.

Каква е позицията на EFIC по отношение на предстоящите промени, свързани с прилагането на кръговата икономика?

EFIC представлява промишлеността, която в ЕС се състои от около 120 000 мебелни компании, и се застъпва в защита на интересите на фирмите от сектора, малки, средни или големи, за да се избегне административната тежест, нелоялната конкуренция в ЕС и с мебелите, внесени отвън. В същото време обаче считаме, че нашият сектор може да допринесе за зелената сделка именно с продуктите от дървесина и производството (вероятно с предстоящи приемливи за всички промени) много по-добре от други сектори.  С други думи, вярваме, че приемайки промените, можем да създадем възможности за икономии, ефективност и конкуренция за нашите компании. Освен това смятаме, че е по-добре да бъдем проактивни, вместо пасивни и притеснени от предстоящите нови правила.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес