Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 90 проекта кандидатстваха за реализация на „Сцена Централна Хали“

14 септември 2024, 06:00 часа • 1064 прочитания

Над 90 проекта кандидатстваха за реализация на „Сцена Централна Хали“ в Отворената покана за културни проекти, която Kaufland България обяви в средата на месец май. Те бяха оценени от членовете на Обществения съвет в лицето на проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова - архитект и преподавател в УАСГ, доц. д-р Венета Ханджийка-Янкулова - Директор на Регионален исторически музей - София, журналистите Даниел Ненчев и Константин Вълков, съоснователят на Free Sofia Tour Стефан Огнянов и културният мениджър Петър Димитров.

Заедно с екипа на Централни хали бе проведена обстойна техническа и съдържателна оценка, и процес по журиране, съгласно Концепцията за развитие на Централни хали като културна дестинация. В резултат общо 71 проекта ще бъдат реализирани в най-новото градско пространство до края на 2024 г. и през 2025 г. с комуникационна, техническа и логистична подкрепа от сцената домакин.

Най-много предложения са получени в тематичните категории културно наследство, култура и изкуство и детска сцена. Именно в тези три категории най-високо оценените три проекта  ще получават и допълнителна финансова подкрепа в размер на 5000 лева от Kaufland България. Тя може да бъде използвана в предстоящата реализация на проекта или да бъде вложена в развитието на бъдещи инициативи на организацията.

В категорията „културно наследство“ най-много точки от журито получи проекта „Турнири - Исторически настолни игри“. Негов автор е сдружение „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“. В продължение на четири години Сдружението съвместно с историци и археолози от 11 музея в цялата страна изследват свидетелства за настолни игри, играни в България през Древността, Античността и Средновековието. След това изработват ръчно автентични кожени възстановки на 10 древни игри, с които провокират участниците в тях да учат по интерактивен и забавен начин бита на българите в историческите епохи. „Сцена централни Хали“ ще бъде домакин на 9 безплатни турнира с различни антични настолни игри с акцент върху античността и Древна Сердика, които са подходящи за родители и деца на 4-годишна възраст. Така участниците в тях ще имат възможността да се пренесат назад във времето, седейки в близост до северната крепостна стена на древна Сердика, която Kaufland направи достъпна за столичани и гости на града на сутеренния етаж в сградата на Централни хали.

Най-високо оценен в категория „Култура и изкуства“ е проектът „Sur /The Squad“ на  мултидисциплинарната компания от танцови артисти "Каракашян и артисти". Това е съвременен танцов спектакъл с режисьор и хореограф талантливата Александра Тальокова. „Sur /The Squad“ изследва концепцията за приятелството в съвременния живот и потапя зрителите в динамичен свят, в който енергиите се преплитат с тези на хората около нас, бушувайки под въздействието на влечения, желания и фантазии. Проектът ще бъде представен в рамките на 3 вечери през пролетта на 2025 г., като към него ще бъдат добавени два уъркшопа - по съвременен танц за деца и по синтез на сетивата, който комбинира съвременен танц и кулинария, ръководен от Александра Тальокова и Александър Цеков.

В категория „Детска сцена“ с най-много точки Обществения съвет на Централни хали  оцени проекта „Книгите оживяват“. Зад него стои издателство “ТАТ Криейтив”, познато с интерактивната поредица книги с образователни игри „Туй-Онуй“. Книгите ще бъдат представени по изключително впечатляващ мултимедиен начин на децата, като самите посетители на събитията ще играят част от игрите включени в тях. Анимирани дигитални книги са със собствен саундтрак и озвучени от едни от най-известните български артисти.

Информация за културната програма на „Сцена Централни хали“, както и детайли за предварителна регистрация за отделните събития ще бъде регулярно публикувана на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес