Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър

14 септември 2024, 07:55 часа • 3875 прочитания

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър проведоха среща в Белия дом относно потенциалното използване на ракети с голям обсег на действие във войната в Украйна. Очакванията обаче за някакво конкретно решение по въпроса не се оправдаха. 

Британският премиер заяви, че възнамерява да се върне към този въпрос в края на септември. Стармър не даде индикация дали Обединеното кралство и САЩ ще позволят на Украйна да използва ракети с голям обсег, за да поразява цели на руска територия.

ОЩЕ: Премиерът на Великобритания: Русия може веднага да прекрати войната в Украйна

„Днес имахме възможност да обсъдим не само тази или онази конкретна стъпка или тактика, но и стратегията по отношение на Украйна, както и да обсъдим подробно ситуацията в Близкия изток и други региони. За нас е много важно да можем да обсъдим това с нашите съюзници“, отбеляза Стармър, цитиран от The Daily Telegraph. „Ще имаме друга възможност да направим това след седмица на Общото събрание на ООН и ще се възползваме от нея“, каза още той.

Британски политически наблюдатели отбелязват, че след срещата на лидерите нито Вашингтон, нито Лондон са обявили решение да нанесат дълбоки удари на руска територия с високоточни западни ракети. Очакваше се тази тема да бъде обсъдена по време на срещата, но Стармър не отговори на въпроса дали е успял да убеди Байдън в необходимостта от такова разрешение, нито дори потвърди, че то е било обсъждано.

ОЩЕ: Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег

Окончателното решение може да бъде взето и обявено след около седмица и половина. От 24 до 30 септември в Ню Йорк ще се проведе седмицата на високо равнище на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Очаква се да присъстват десетки министри и държавни ръководители.

Стармър заяви, че следващите седмици и месеци ще бъдат „решаващи“ в Украйна и заяви, че е „важно“ двете страни да продължат да подкрепят източноевропейската държава в борбата ѝ срещу Русия.

Срещата се провежда в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски изразява разочарованието си от продължаващите ограничения за използване на западни оръжия срещу руски цели. Зеленски: Досега само Беларус свали руските дронове. Това е унизително за демократичния свят (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес