Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заместник-министър съжалява, че не сме си запълнили квотата за европрокурори (ВИДЕО)

10 август 2023, 17:57 часа
Реклама

Съжалявам, че още не сме си запълнили квотата от европрокурори. Това каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по време на пресконференция в Министерски съвет. Той отговори на въпрос защо все още България не е излъчила достатъчна бройка европейски делегирани прокурори.

Дечев обърна внимание, че правомощие да назначава европейски делегирани прокурори съгласно българското законодателство има единствено прокурорската колегия към ВСС. ОЩЕ: ВСС ще прави пети опит за подбор на европрокурори, Кьовеши търси 7

„Доколкото си спомням до този момент е имало четири избора и нито един път те не са успявали да запълнят първоначалната бройка от 10 европейски делегирани прокурори за България, а доколкото знам тя беше увеличена на 15“, каза Дечев.

Той посочи, че въпросът по-скоро е към прокурорската колегия, но от Министерство на правосъдието могат единствено да изразят съжалени, че до този момент това не се е случило и че там се забелязва притеснително текучество на кадрите.

Припомняме, че подборът на делегирани европрокурори започна преди над две години и до момента са проведени четири процедури, но пак остават свободни позиции. В края на миналата и началото на тази година имаше масов отлив от офиса на Кьовеши у нас, включително случай на европрокурор, подал оставка и завърнал се при вече освободения обвинител номер едно Иван Гешев. ОЩЕ: Кьовеши не успя 3 месеца да разнищи проблемите в българския си офис

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес