Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След серия от скандали: Пламен Георгиев най-накрая подаде оставка като прокурор

01 октомври 2019, 11:00 часа
Реклама

Пламен Георгиев депозира оставка за освобождаване от длъжността “прокурор”, считано от 2 октомври, потвърдиха за БГНЕС от ВСС.

Най-вероятно оставката ще бъде гледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда - 3 октомври.

Бившият председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев беше назначен от правителството за консул във Валенсия, Испания. Решението на Министерския съвет е взето на закрито заседание на 9 август. Въпреки съмненията от страна на редица дипломати и журналисти в това дали Георгиев притежава необходимите качества - включително ниво на владеене на езика, премиерът Борисов многократно защити кандидатурата му. 

По процедура преди да замине за чужбина, Георгиев трябва да поиска от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Близо два месеца след новото назначение обаче това не се случваше, до днес.

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в последния ден на юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която - според Столична община, има построени незаконни постройки. Проверка на НАП показала, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто, обяви тогава той.

В началото на август прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като прокурор в специализираната прокуратура. Назначението му там е от 1 август, решиха съдебните кадровици. Пламен Георгиев бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес