Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътешествие до едни от най-атрактивните фестивали в света

03 юни 2024, 07:00 часа

Светът е голям, шарен и забавен. Хората се събират заедно, за да творят, да се веселят и празнуват живота. Почти всеки уикенд някъде по света се провежда фестивал, на който хора от близо и далеч се срещат, за да общуват със средствата на изкуството, танца, традициите и храната. И макар да не е възможно да се посетят всички фестивали на света, нищо не пречи да се опитаме да го направим, нали?

Реклама

Можете да обмислите тези три идеи за едни от най-големите близки и далечни фестивали, които си заслужава да посетите поне веднъж в живота.

Фестивалът Екзит в Сърбия

Екзит е ежегоден музикален фестивал, който се провежда в Петроварадинската крепост край Нови Сад, Сърбия. Той е един от най-големите фестивали в Европа и привлича изпълнители от цял свят. Фестивалът ще се проведе между 10 и 14 юли, а сред изпълнителите тази година ще бъдат Black Eyed Peas, Джон Нюман, Офенбах и десетки други от почти всички музикални стилове.

Билетите вече са в продажба, а от А1 напомнят да активираш роуминг тарифата на A1 с текст „ОК“ на кратък номер 17280 или през мобилното приложение Моят А1. Според обновените условия за роуминг от А1 разговорите и ползването на интернет в Сърбия са възможни срещу дневна такса от 4,99 лева, а ти получаваш неограничено време за разговори и вече 2000 MB мобилен интернет на ден. В същата тарифна зона 2 са и другите ни съседки Турция и Северна Македония, както и Великобритания.

Фестивалът на дивите коне в Чинкотиг, САЩ

За този фестивал у нас почти не се знае, но точно това му е хубавото на пътуването – да ни обогатява. Събитието се провежда ежегодно в Чинкотиг, Вирджиния, в последната сряда и четвъртък на месец юли, когато диви коне преплуват пролива Асатиг. Тази година се отбелязва неговото 99 издание, а датата е 24 юли, като се очакват над 50 000 посетители.

Традицията датира от 17-ти век, когато диви коне са пренесени на остров Асатиг от испански кораби. С течение на времето броят на животните се увеличил и те започнали да причиняват щети на местните култури. За да се контролира популацията, е създаден метод за улавяне на конете: подкарват животните да плуват през пролива Асатиг до брега на Чинкотиг, където ги продават на търг. Днес фестивалът е популярно туристическо събитие, което привлича хиляди хора всяка година. Фестивалът започва с парад, в който участват коне, ездачи и местни жители. След това конете се събират на брега на остров Асатиг и се подкарват във водата. Зрителите могат да наблюдават както от брега, така и от лодки в самия пролив.

Ако избереш да посетиш именно тази дестинация, която попада в зона 4, ще можеш да споделиш вълнението от преживяването с близките си на наистина революционна роуминг цена от А1 – 0,39 лева за минута разговор и 2000 MB данни на ден, включени в дневната такса от 19,99 лева.

Фестивал Октоберфест (Мюнхен, Германия)

Октоберфест е 16-дневна бирена феерия, която се провежда ежегодно в Мюнхен. През 2024 г. ще се проведе от 20 септември до 5 октомври. Фестивалът е известен с огромните си бирени палатки, традиционна баварска кухня и весели празненства. Очаква се да привлече над шест милиона посетители, а тарифите за разговор в Германия са същите като националния план според политиката за справедливо ползване в ЕС. Нужно е само да активираш роуминг тарифата си веднъж и ще я използваш навсякъде, където пътуваш във всички над 130 дестинации по света, включени в плана.

Е, накъде ще се отправиш? 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес