Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важното за деня, 15 юни

15 юни 2024, 19:53 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни.

РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД (ВИДЕО)

Войната в Украйна се ожесточава все повече, а Русия явно опитва да постигне голям пробив някъде на фронта, като хвърля много сили конкретно в Покровското и Кураховското направление. Покровското направление се намира на запад от Авдеевка – в момента там боевете се водят по линия от няколко по-малки населени места, като ситуацията за украинската армия там безспорно е най-тежка и макар и бавно, руските сили успяват да напреднат. 

ДЪЛГОВЕТЕ НА УКРАЙНА: НА КОГО СТРАНАТА ДЪЛЖИ НАЙ-МНОГО ПАРИ?

Икономиката на Украйна потъна след инвазията на Русия в началото на 2022 г. и макар че е неочаквано устойчива от около година, първоначалният шок принуди Киев да поиска двегодишно замразяване на дълга, за да избегне спиране на плащанията.

ЕВРАЗИЙСКА СИСТЕМА ЗА СИГУРНОСТ: РУСИЯ ПРЕСЛЕДВА ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ В УКРАЙНА, МОЛДОВА И АРМЕНИЯ

Руският диктатор Владимир Путин повтори драстичните си искания за капитулация на Украйна като предпоставка за "мирни" преговори. Той поиска признаване на незаконното анексиране от Русия на територии в източна и южна Украйна. Киев трябва и официално да се откаже от целта си да се присъедини към НАТО, преди Русия да може да се съгласи на примирие, което бе и опит на Кремъл да подцени публично важността на глобалната среща на върха за мир в Швейцария, която се провежда през уикенда без руско участие. 

ЕТО КОЙ НАСЛЕДИ НИНОВА НАЧЕЛО НА БСП

Атанас Зафиров бе избран от Националния съвет на БСП за председател на партията със 104 гласа "за", без "против" и с 4 "въздържали се", научи Actualno.com.

УЛТИМАТУМЪТ НА ПУТИН Е ТОЛКОВА НЕРЕАЛИСТИЧЕН И СТРАНЕН, ЧЕ ЩЕ ИМА ОБРАТЕН ЕФЕКТ: АМЕРИКАНСКИ ДИПЛОМАТ

Ултиматумът, който руският диктатор Владимир Путин отправи на 14 юни, е абсолютно нереалистичен и няма да доведе до желаната от руския лидер цел, а само до обратния ефект. Това каза Уилям Кортни, бивш посланик и помощник на експрезидента на САЩ Бил Клинтън за Украйна, Русия и Евразия.

УЧЕНИ: САЩ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 9 ПО РИХТЕР И 30-МЕТРОВО ЦУНАМИ

Подводна разломна линия по западното крайбрежие на САЩ може да предизвика мегаземетресение, дори по-разрушително от очакваното "Голямото разтърсване" в Калифорния, предупреждава за ново проучване Daily Mail.

ЗАПОЧНА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СРЕЩАТА НА ВЪРХА В ШВЕЙЦАРИЯ (ВИДЕО) 

В Швейцария започна официалната церемония по посрещане на участниците в двудневната Среща на върха, посветена на постигането на мира в Украйна. Събитието ще протече на 15-16 юни в курорта Бюргенщок в централна Швейцария. 101 държави, включително 57 държавни и правителствени ръководители от цял ​​свят, както и международни организации са се регистрирали за участие.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес