Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

14 юни 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 юни 2024 г.

ХОРАТА НАКАЗАХА ПОЛИТИЦИТЕ, НО И ВОТ НАЕСЕН Е ВЪЗМОЖЕН: АНАЛИЗ НА СВЕТЛИН ТАЧЕВ (ВИДЕО)

Хората наказаха политическия елит след серията от предсрочни избори в страната. Така политологът Светлин Тачев коментира в предаването "Студио Actualno" изборните резултати и исторически ниската активност на вота в неделя.

"ТРЯБВА ДА МИНЕМ ПРЕЗ РОДИЛНИТЕ МЪКИ": МАРИЯ ЛАЛЕВА С АНАЛИЗ ЗАЩО НЕ ГЛАСУВА БЪЛГАРИНЪТ (ВИДЕО)

"Трябва да минем през родилните мъки". Такова послание отправи обичаната писателка и поетеса Мария Лалева в предаването "Студио Actualno", коментирайки исторически ниската избирателна активност на вота 2 в 1 в неделя.

НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА ПРЕДВИЖДА РАЗПАД В ПП-ДБ

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов играе по един и същи начин – предлага екип от преговарящи и те са в малко по-ограничен състав, като разбирането, че или ГЕРБ има водеща роля, или отиваме на нови избори, е един лек ултиматум. Борисов би трябвало да е по-иновативен в подхода си и да предложи 5-10 теми, приоритети, дейности, по които да започнат преговори за съставянето на правителство, коментира доц. Киселова в студиото на bTV. 

ОТНОВО БЕЗ СЛАВИ ТРИФОНОВ В ПАРЛАМЕНТА. КОИ ДРУГИ КАНДИДАТИ СЕ ОТКАЗАХА ОТ МЕСТАТА СИ?

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание. Това се вижда от решения на ЦИК от 13 юни.

ПУТИН: ПРЕГОВОРИ ЩЕ ИМА САМО КОГАТО НЕ ОСТАНЕ И ЕДИН УКРАИНСКИ ВОЙНИК В ДНР, ЛНР, ЗАПОРОЖИЕТО И ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ (ВИДЕО)

Условията за започване на мирни преговори са да бъдат изтеглени всички украински войски до последния войник от четирите региона - Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска области, както и официално заявление на Украйна, че се отказва от присъединяване към НАТО. Това каза руският диктатор Владимир Путин на среща на 14 юни с ръководството на МВнР на Русия.

"АБСУРДНО И ПОВЕЧЕ АГРЕСИЯ": УКРАЙНА И НАТО РЕАГИРАХА НА "ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА МИР" НА ПУТИН

Украйна и НАТО в един глас реагираха на т.нар. "мирно предложение", което по-рано днес (14 юни) отправи руският диктатор Владимир Путин.

ПОЖАР В БЮРОТО НА РУСКИТЕ ВОЕННИ САМОЛЕТИ "СУХОЙ", РУСИЯ СТРЕЛЯ С "КИНЖАЛ" ПО КИЕВ (ВИДЕО)

И тази нощ войната в Украйна се превърна във въздушна – със серия атаки с дронове и ракети, като безспорно пълната картина тепърва ще се изяснява.

АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ СЕ БИЕ С РУСКАТА В ЗАЩИТА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА: ЛОГИЧНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ПЛАН НА НАТО

Все по-често чуваме за вероятността от ескалация на войната в Украйна и разпространението ѝ в Източна Европа, както и за сценарии, които включват изпращане на западни войници на територията на Украйна, за да ѝ помогнат директно в борбата срещу Русия.

БАЙДЪН НЕ ДАВА НА УКРАЙНА ДА СТРЕЛЯ ДЪЛБОКО В РУСКИЯ ТИЛ С ОРЪЖИЕ ОТ САЩ (ВИДЕО)

Да се нанасят удари по руски цели до границата с Украйна има смисъл – това заяви американският президент Джо Байдън по време на срещата на Г-7, но продължи да поддържа американската позиция, че с американски оръжия няма да се нанасят удари по цели в Русия дълбоко в руския тил.

POLITICO: ТАЙНИТЕ ОРЪЖЕЙНИ ДОСТАВКИ, КОИТО КОСТВАХА НА ПУТИН АРМЕНИЯ ЗА СЪЮЗНИК

Нито аз, нито някой официален представител на държавата Армения ще стъпи повече в Беларус, докато Лукашенко е на власт. Тази закана отправи арменският премиер Никол Пашинян – той го стори по време на сесия на управляващия орган на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Това де факто е военният съюз на ОНД – наследникът на СССР: Пашинян: Няма да стъпя в Беларус докато на власт е Лукашенко

ФИНАНСОВА ПОМОЩ И СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ: КАКВО ПОЛУЧИ УКРАЙНА НА СРЕЩАТА НА Г-7 В ИТАЛИЯ? (ОБОБЩЕНИЕ)

На 13 юни лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат заем в размер на 50 млрд. долара на Украйна, който да бъде финансиран от печалбите от замразените руски активи. В рамките на срещата в Бари, президентите на САЩ и Украйна подписаха историческо 10-годишно споразумение за сигурност.

ЧАСТ ОТ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО ПОМАГА НА ТЕРОРИЗМА НА "ХАМАС"

На 14 март 2024 г. Израел изпрати писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което се ангажира да използва американски оръжия и боеприпаси в съответствие с международното право. Писмото беше отговор на Меморандум-20 на Съвета за национална сигурност (NSC-20), обявен през февруари, който изисква от получателите на американска военна помощ да се подчиняват на международните закони, по-специално на Международното хуманитарно право (МХП).

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес