Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирхнер иска от папата намеса за Фолкландските острови

18 март 2013, 19:14 часа • 9309 прочитания

Аржентинската президентка Кристина Кирхнер призова днес своя именит сънародник папа Франциск да се намеси в конфликта между Аржентина и Великобритания за Малвинските (Фолкландски) острови, предаде БГНЕС.

"Помолих го да посредничи, за да се стигне до диалог между двете страни" в конфликта, заяви Кирхнер пред медиите в Рим след среща и обяд със Светия отец, бивш архиепископ на Буенос Айрес. Тя припомни, че покойният папа Йоан Павел Втори е посредничил между Аржентина и Чили в друг териториален конфликт.

В същото време стана ясно, че в навечерието на официалната си инагурация папа Франциск съобщи, че и след възкачването си на Светия престол ще запази стария си епископски герб и девиз, предаде ИТАР-ТАСС.

Гербът представлява щит, на който на син фон са отделени три златни изображения. Отгоре е разположена емблемата на Ордена на йезуитите, към който принадлежи новият понтифик. Отдолу са разположени звезда – символ на Дева Мария и лавандулов цвят – символ на Свети Йосиф. Новите елементи в герба ще бъдат папската тиара и ключовете от Рим и Рая – символ на властта на папата.

Освен това Франциск отказва да носи златен папски пръстен. Неговият пръстен ще бъде направен от сребро, а след това позлатен.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес