Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър ще разследва финансовата криза в страната

02 април 2013, 14:27 часа
Реклама

Кипърските власти днес са съставили анкетна комисия, която ще има задачата да потърси отговорност за финансовата криза в Кипър и да определи дали има доказателства за злоупотреба с вътрешна информация и фаворитизъм, предаде АФП.

Реклама

Кипърският президент Никос Анастасиадис призова тримата съдии, които ще участват в комисията, да проведат „приоритетно” разследване срещу самия него и неговото семейство.

В понеделник държавният глава посочи, че разследването на всички скандални данни, свързани с финансовата криза на острова, няма да пощади никого, дори собственото му семейство. Изявлението бе направено във връзка със слуховете, че близки на Анастасиадис, на предшественика му и на други политически фигури, са извършвали парични преводи в разрез с условията на вече постигнато споразумение с ЕС и МВФ за спасяването на Кипър.

Централната банка и министерството на финансите на Кипър са договорили с „тройката” международни кредитори възможност за размразяването в рамките още на днешния ден на 10% от активите на големите вложители в „Банк ъф Сайпръс”. Това съобщи пред журналисти директорът на отдел „Вътрешен одит” в централната банка Янгос Димитриу, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му преговорите с представителите на кредиторите, като участие са взели управителят на централната банка Паникос Димитриадис и финансовият министър Михалис Сарис, са приключили късно след полунощ. Кипърската страна е настоявала за размразяването на 40% от размера на влоговете, но „тройката” категорично го е отхвърлила.

Меморандумът между Кипър и тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) ще бъде подписан следващата седмица и предвижда понижаване на заплатите и повишаване на данъците, предаде РИА Новости, позовавайки се на кипърския в. „Филелефтерос”.

Според данни на изданието меморандумът предвижда намаляване на първичния бюджетен дефицит за тази година.

Сред мерките, предвидени от споразумението, е и повишаване на корпоративния данък от 10% на 12,5%. Изисква се и допълнително съкращаване на заплатите на държавните служители с 6,5%- 12,5%. Планира се също да бъде намален броят на държавните служители.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес