Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК ще отпусне допълнителни 21 млн. евро на Кипър

26 април 2013, 16:23 часа
Реклама

Европейската комисия взе решение за отпускането на допълнителни 21 милиона евро на Кипър, за да помогне на страната да се справи с кризата, предаде ИТАР-ТАСС.

Реклама

„Нашето решение цели да помогне на Кипър да реши своите икономически проблеми. Средствата са отделени от регионалните фондове и ще бъдат за подкрепа на малкия и средния бизнес и младежката заетост”, заяви еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан.

11 милиона евро ще бъдат отделени за развитие на проекти на малкия и среден бизнес и за подкрепа на младежкото предприемачество. Останалите 10 милиона евро ще бъдат за проекти за регенериране на градските и селските райони.

Вложителите в кипърските банки са успели да изтеглят 1,8 милиарда евро от своите сметки през март, когато Еврогрупата прие решението за „остригването” на депозитите като условие за предоставянето на кредитната помощ за островната държава. Това сочат публикуваните днес данни на Европейската централна банка, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Размерът на депозитите в кредитните организации на Кипър през миналия месец се е съкратил с 3,9% в сравнение с февруарския показател и достигна 44,6 милиарда евро. Според данните на ЕЦБ снижаване на депозитите е регистрирано за десети пореден път.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес