Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК: Партията на Груевски печели местните избори в Македония

25 март 2013, 14:17 часа • 6958 прочитания

ВМРО-ДПМНЕ на министър-председателя Никола Груевски печели местните избори в Македония, съобщиха от Централната избирателна комисия, предаде БГНЕС.

Партията на Груевски е спечелила 54 общини, докато основният й противник СДСМ на бившия президент Бранко Цървенковски - в 7. В албанския блок Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети спечели в 12 общини, опозиционната Демократическа партия на албанците на Мендух Тачи в една. В две общини са победили независими кандидати. Свои представители в по една община ще имат също така турците и ромите.

Резултатите са при преброени 97,48% от подадените бюлетини. Избирателната активност е 67,06%.

ВМРО-ДПМНЕ печели в столицата Скопие, а също така в големи градове като Битоля, Охрид и Щип, докато социалдемократите печелят в Струмица.

Късно снощи премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви "историческа победа". На централния площад в Скопие той празнува с хиляди свои симпатизанти.

От своя страна лидерът на СДСМ Бранко Цървенковски заплаши с бойкот на втория тур от изборите. "Ако не бъде намерено решение на всички нередности, които бяха регистрирани и ще бъдат обявени, ние сме готови на всичко, включително и на бойкот на втория тур", каза той. Според него тези избори са били всичко друго, но не и демократични и свободни.

Вчера в Македония избираха кметове и съветници в 80 общини и столицата Скопие. Право на глас имаха 1 740 000 граждани. За честността на изборите следяха 8400 местни и 410 чуждестранни наблюдатели.

Наблюдатели и политици определят днешните местни избори като ключови за бъдещето на Македония, която се намира в тежка политическа и икономическа криза. ЕС подчерта, че само ако Македония проведе честни избори, страната може да се надява да получи положителен доклад в средата на април.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес