Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валентин Стамов: Трябва да се знае, че А. Стамболийски е един от най-големите държавници и реформатори в света (ВИДЕО)

20 септември 2024, 17:35 часа • 404 прочитания

Тема на днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" е защо все още няма сериозно историческо изследване за Александър Стамболийски, а само отделни отрицателни и незадълбочени отзиви от историци, каква е била България по време на неговото управление и какъв е неговият световен принос. В студиото Кънчо Кожухаров разговаря с Валентин Стамов - композитор, музикант и историк.

„Когато чувам наши историци по кръгли маси и в телевизионни предавания да говорят, че Стамболийски е бил противоречива личност, че се опитал да направи нещо за България, но не е успял поради това, че е създал конфликти с различни обществени, политически слоеве, този начин на оценка на неговото дело, изобщо на българската действителност от онова време е непростимо непознаване на истината.“, споделя гостът. Според него днешните български историци цитират само обидни и хулителски писания за управлението на Стамболийски без да се заровят в архивите на БЗНС, където има запазени вестници, документи и факти. „Нашите историци го представят като един примитивен селянин, който имал желание да управлява, обаче е бил в конфронтация с останалите политически формации и социални кръгове, поради което предизвикал такива конфликти, които са принудили неговото сваляне. Това е една действително обидно и много неаргументирано твърдение.“Още: „Заговорът на мъртвите“ - Соцреализъм или талант? (ВИДЕО)

Според госта духовният ръст на А. Стамболийски дразни не само неговите тогавашни опоненти, но и днешните наши тълкуватели. Всъщност той е бил човек любознателен, творец, положил е много усилия да се самообразова в сферата на дипломатическите практики, държавното управление, икономиката, социалните отношения, земеделските проблеми.

Благодарение на реформите, въведени по времето на управление на правителството на БЗНС и А. Стамболийски в граничната политика, земеделската реформа и трудовата повинност България става образец за Европа.

„България успява само за месеци да развие уникално земеделско производство, което започва да храни Европа, до Германия включително и германците сами признават, че благодарение на Земеделския съюз Германия, след големите големия глад, след Версайския договор, процъфтява и издържа на това напрежение. България оказва огромна помощ, когато Кемал Ататюрк прави турската революция. Турция изпада в изключителна криза, глад и мизерия. [..] Стамболийски, зад гърба на Ньойския договор, който не забранява това, прави военно-наемна армия. Благодарение на това ние възстановяваме нашата армия, тя получава ново въоръжение, нови облекла и когато гърците нападат Турция, нашата армия влиза, спира гърците и им казва: „Върнете се във вашите граници, нямате право да нападате Турция.“ Тогава Кемал Ататюрк получавайки хранителни продукти за 9 милиарда златни лв. за да се изхрани турския народ и обявява пред турския народ, че България е най-големият приятел на Турция и в никакъв случай не трябва това да се забравя за веки веков.“ Още: Д-р Иван Анчев: Руското общество не е научило нищо ново и не е забравило нищо старо от СССР (ВИДЕО)

Целият интересен разговор на Кънчо Кожухаров и Валентин Стамов гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес