Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на ракетни системи "Javelin" на България (ВИДЕО)

21 септември 2024, 00:25 часа • 706 прочитания

Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на ракети "Джавелин" (Javelin FGM-148F) и прилежащото им оборудване на обща стойност 114 милиона долара. Това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона.

Още: САЩ одобриха продажбата на ракети Javelin за Косово, Вучич е недоволен

Съгласно решение на Народното събрание от 8 август тази година Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада” се предвижда да бъде извършен посредством изпълнението на три договора: договор за придобиване на машини "Страйкър“, (Stryker) договор за придобиване на артилерийско и стрелково въоръжение и впоследствие чрез договор за придобиване на управляеми противотанкови ракети ”Джавелин”, пише БТА. Полученият проект на договор от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС.

Какво представляват системите Javelin?

FGM -148 Javelin е американска преносима противотанкова система, която се използва от 1996 г. и непрекъснато се надгражда. Тя замени противотанковата ракета M47 Dragon на въоръжение в САЩ. Високоексплозивната противотанкова бойна глава на Javelin може да поразява модерни танкове чрез атака отгоре надолу, удряйки ги в горната част, където бронята им е най-тънка, и е полезна срещу укрепления при директен атакуващ полет. Javelin използва тандемна зарядна бойна глава, за да заобиколи експлозивната реактивна броня на вражески танк.

Към 2019 г., според твърденията на производителя, Javelin е бил използван в около пет хиляди успешни ангажименти. До август 2021 г. на клиентите са доставени петдесет хиляди ракети. Оръжието направи своя боен дебют в Ирак през 2003 г. и стана известно в Украйна, където беше широко използвано от украинските сили по време на ранните етапи на руската инвазия през 2022 г. То беше особено важно в първите дни на войната, тъй като руснаците оставаха подредени в колони, когато се опитваха да навлязат в градски райони. Операторът на Javelin може да стреля от сграда или зад дърво и да изчезне, преди враговете да успеят да отвърнат на удара.

Още: Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)

Според Lockheed Martin ракетата Javelin също така е добра в прицелването в слабото място на руските танкове - хоризонталните им повърхности, тъй като траекторията ѝ след изстрелването прави така, че тя пада върху целта отгоре. Това може да се види на снимки от началото на войната, показващи руски танкове с откъснати кули. Често повредата е била нанесена от Javelin.

Въздействието на Javelin е толкова голямо, че два месеца и половина след войната президентът на САЩ Джо Байдън посети завода в Алабама, където се произвеждат, за да похвали работниците за помощта им в защитата на Украйна. Javelin имаха и още едно предимство, особено актуално в началото на войната – те бяха политически приемливи. "Ниската им цена и отбранителната им употреба ги правят политически по-лесни за предоставяне от други държави", пише Майкъл Армстронг - доцент в университета Брок в Онтарио - за Conversation. "За разлика от тях, правителствата не са съгласни да изпращат по-скъпи нападателни оръжия като военни самолети", добави той. 

Още: Естония дава ракети Javelin на Украйна, направи план как съюзниците да помагат (ВИДЕО)        

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес