Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След нападенията над Тръмп: Kандидат-президентите ще са със същата охрана, като президента

20 септември 2024, 22:47 часа • 665 прочитания

Пет дни след предполагаемия опит за убийство срещу кандидат-президента на Републиканската партия Доналд Тръмп Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законопроект, който предвижда кандидатите да бъдат охранявани от същия брой агенти като действащия президент, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Законопроектът, внесен още след опита за убийство на бившия президент по време на митинг в Пенсилвания на 13 юли, беше одобрен с единодушие.

Още: Американските спецслужби проверяват Мъск за "шегите" за убийството на Байдън и Харис

Законът предвижда да инструктира директора на Сикрет сървис - службата, която отговаря за защитата на висшите политически фигури в САЩ - "да прилага еднакви критерии за определяне на броя агенти, необходими за защитата на президентите, вицепрезидентите, основните кандидати за президент и кандидатите за вицепрезидент". За да бъде приет, текстът все още трябва да бъде одобрен и от Сената.

Още: Куче се пощури заради Тръмп: Откри бомба, после се поправи

Гласуването се проведе пет дни след предполагаемия опит за покушение срещу кандидата на републиканците, докато той играеше голф във Флорида. 58-годишният заподозрян беше арестуван същия ден и на този етап е обвинен в незаконно притежание на огнестрелно оръжие, пише БТА. Въпреки че един бивш президент не се ползва със същото ниво на защита като действащ президент, след случилото се в Пенсилвания Джо Байдън даде указания на Сикрет сървис да засили охраната както на Доналд Тръмп, така и на неговата опонентка от Демократическата партия, вицепрезидентката Камала Харис, съобщи в понеделник изпълняващият длъжността директор на Сикрет сървис Роналд Роу-младши. Той спомена, че за охрана се използват снайперисти, специални щурмови екипи и безпилотни самолети.

Още: Появиха се кадри от ареста на заподозрения в опит за убийство на Тръмп (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес