Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България ще спечели от намаляването на въглеродните емисии с 30%

26 април 2012, 19:22 часа
Реклама

Между 14 и 18 лева на година ще струва на всеки европеец намаляването на въглеродните емисии с 30% вместо с 20 на сто, сочи проучване на водещата аналитична компания Блумбърг. Разходите са колкото за няколко чаши кафе на човек годишно, предаде БГНЕС.

Европейският съюз би могъл да е много по-амбициозен при намаляването на въглеродните емисии и то с минимален финансов ресурс, твърдят и експертите по климатични промени от Българското училище за политика "Димитър Паница". Намаляване на въглеродните емисии от 20% на 30% до 2020 г. е напълно обосновано решение и трябва да бъде прието от страните членки на ЕС в най-кратки срокове.

България принадлежи към групата държави, които ще спечелят от всяка стъпка към 30% цел. В тази група са още Белгия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Тези страни имат възможност да продават излишните си квоти за въглеродни емисии в други държави-членки на ЕС, които се нуждаят от тях. Те ще имат излишък от квоти, защото ще се възползват от по-евтини възможности за намаляване на емисиите, като например подобряване на енергийната ефективност, както и поради структурата на предложените цели, която отчита различните нива на национален доход в Европа. Посочените страни, включително и България, ще спечелят до 0,5% от БВП.

Държавите, изправени пред най-високите допълнителни разходи в абсолютно изражение, ще бъдат Франция, Германия, Италия и Великобритания. Всяка от тях ще трябва да вложи допълнително между 1,1 млрд. и 2,5 млрд. евро на година. Съотнесени към Брутния вътрешен продукт обаче тези разходи няма да надвишат 0,05% от БВП.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес