Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатна рибена чорба в Ловеч на Никулден

05 декември 2014, 11:01 часа
Реклама

Безплатна рибена чорба с питка хляб ще може да получи всеки жител или гост на Ловеч, ако утре в 11 ч. отиде пред катедралния храм в центъра на крада. Преди да бъде раздадено, ястието, по традиция свързано с утрешния празник - Никулден, ще бъде осветено от Ловчанския митрополит Гавриил. Той ще отслужи и литургия за празника в параклиса към храма, съобщава lovechtoday.

За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашния социален патронаж, ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурната на „ПИМ-Михайлови“ ООД в с. Гостиня.

Раздаването на безплатни рибни вкусотии на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес