Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедствия 2012 - 9500 човешки жертви, щети за 160 млрд. долара

03 януари 2013, 19:51 часа
Реклама

9500 жертви, 160 млрд. долара и 65 млрд. долара изплатени застраховки - това са параметрите на природните стихии и бедствия, които удариха нашата планета през миналата година.

Официалната статистика е на германската застрахователна компания Munich Re AG, предаде The Local.

Само в САЩ са станали 67% от всички природни бедствия на Земята и са изплатени 90% от застраховките за природни бедствия. Например страховитият ураган "Санди" е нанесъл щети за над 50 млрд. долара. Природната стихия разруши домовете на хиляди в щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Пак в САЩ болест по зърнените култури засегна половината от американската реколта. Резултатът - 9 млрд. долара изплатени застраховки

"Санди" може и да е най-разрушителен като материални щети, но най-много човешки животи е взел тайфунът "Бофа", който порази Филипините. Там ураганът уби над 1000 души и унищожи над 65 хил. къщи.

Последиците от природните бедствия през изминалата година обаче са били много по-малко, отколкото през 2011 година, когато земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, последвано от мощно цунами, удариха редици префектури на Япония. През същата година в резултат на природните катаклизми са загинали 27 200 души, а нанесените материални щети са в размер на 400 млрд. долара и 119 млрд. евро платени застраховки.

Най-много хора са били убити през 1983 година, когато по света заради природни бедствия са загинали близо 300 000 души.

"През 2012 г. най-много природните бедствия са регистрирани на територията на развиващите се страни, където хуманитарните последици върху населението могат да бъдат много сериозни", се казва още в доклада на Munich Re AG.

И България не беше подмината от гнева на природата - в края на май трус от 5,8 по Рихтер разтърси Перник и София. Исканията за възстановяване на щетите от него надхвърлят 20 млн. лева, а държавата отдели 14 млн. лева.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес