Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мотивираните служители – задача на HR-а или на лидерите?

31 май 2024, 13:13 часа

Има ли проблем с хората и културата в една компания, първата инстанция за помощ е HR-ът – от него се очаква да предложи решение и план за действие. Къде обаче остават лидерите в това уравнение и не трябва ли те също да излязат на предна линия?

Реклама

В свои публикации и материали по темата проф. Дейв Улрих – един от архитектите на съвременната HR теория и практика, развива именно тази теза – HR-ът са „архитектите“ на ценностите, лидерската култура и поведението.  Отговорността за хората и културата обаче е и на преките ръководители, които водят екипите и правят така, че ценностите да „оживяват“ на практика.  

„Именно затова да инвестираш в постоянното развитие на лидерите е първата основополагаща стъпка за всяка компания, която търси устойчив успех“, коментира и Галина Чулева, главен директор „Управление на хора и култура“ в Yettel. Тя допълва, че това е още по-важно днес заради постоянните промени, за които трябва да се подготвим. 

Снимка: Галина Чулева, главен директор „Управление на хора и култура“ в Yettel

По-трудният въпрос обаче е как се създава добър лидер? На първо място, трябва да го разпознаеш. Затова и ранното идентифициране на таланта е заложено във всички процеси на телекома за управление на представянето. „Целта е да открием и развием служителите, които имат потенциала да заемат ключови ръководни позиции. Гледаме отвъд постигнатите цели и резултати. Търсим хора с потенциал за растеж, визия, страст и любопитство към своята работа“, казва тя.

Следваща стъпка е създаването на индивидуален план за развитие, който да помогне на талантите да придобият нужните знания и експертиза. За тази цел от Yettel ежегодно провеждат серия от програми, с които отговарят на нуждите на бизнеса и хората. Една от тях е програмата за стипендии EduGrants, която осигурява финансиране за различни курсове и международни професионални квалификации като mini MBA и Executive MBA, например. Тази година телекомът ще проведе нейното шесто издание, като към момента общо 70 служители са добили нови знания благодарение на нея.

За да подпомогне новите лидери, телекомът провежда и лидерската академия „The Path to leadership”, която ежегодно подготвя служители за първата им мениджърска позиция. Само през изминалатата година в нея са участвали близо 190 управители на магазини и служители от централата на телекома.

Към момента в компанията има близо 200 лидери на екипи. Активно те биват ангажирани и с теми от стратегическа важност. „Всяка година повишаваме знанията им по конкретна приоритетна тема“, уточнява Чулева. Добавя, че миналата година близо 70 от служителите на ръководна позиция и HR представители на оператора са преминали през обучения по ESG, неосъзнати предразсъдъци и стереотипно мислене.

„Ако бъдат обучени правилно, лидерите са хората, които могат да създадат около себе си мотивирани и можещи екипи. Екипи, които припознават голямата цел, виждат своя принос в постигането ѝ и допринасят за бизнес успеха на компанията“, подчертава тя.

Затова и отговорът на въпроса „Кой е отговорен за щастливите и мотивирани служители?“ не лежи единствено в полето на HR-а – със същата тежест и отговорност той трябва да стои и пред лидерите.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес