Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се готви булгур по турски

22 юни 2024, 22:00 часа

Булгурът е основна съставка в турската кухня, която носи със себе си богатство от вкусове и здравословни ползи. Това зърнено растение е известно със своето високо съдържание на фибри, витамини и минерали, което го прави чудесен избор за всеки, който иска да се храни балансирано и вкусно. В тази статия ще ви разкажем как да приготвите булгур по турски, за да внесете малко ориенталски аромат и вкус в домашната кухня.

Реклама

Специалист по хранене: Вмъкнете незабавно булгур в менюто си

Необходими продукти

Преди да започнем, нека разгледаме какво ще ни е необходимо за приготвянето на традиционен турски булгур:

  • Булгур - 1 ч.ч.
  • Лук - 1 глава, нарязан на ситно
  • Домати - 2 бр., настъргани или нарязани на кубчета
  • Зехтин - 2 с.л.
  • Червен пипер - 1 ч.л.
  • Зеленчуков бульон - 2 ч.ч. (или вода)
  • Сол - на вкус
  • Магданоз - за гарниране

булгур

Начин на приготвяне

Приготвянето на булгур по турски е лесно и не изисква много време. Следвайте стъпките по-долу, за да постигнете автентичен вкус и текстура.

  1. Първо, изплакнете булгура под течаща вода, докато водата стане бистра. Това помага да се премахне излишното нишесте и прави булгура по-пухкав при готвене. Нарежете лука и доматите, ако не сте използвали настъргани.
  2. Загрейте зехтина в голям тиган или тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и го задушете, докато стане прозрачен и мек, като разбърквате от време на време, за да не загори.
  3. Добавете настърганите или нарязани домати към лука и гответе за около 5 минути, докато доматите се омекнат и сместа започне да се сгъстява. След това добавете червения пипер и солта, като разбъркате добре, за да се разпределят равномерно.
  4. Прибавете изплакнатия булгур към тигана и разбъркайте, за да се смеси добре със зеленчуците и подправките. Изсипете зеленчуковия бульон или вода в тигана, увеличете огъня и оставете да заври. След като заври, намалете огъня до минимум, покрийте тигана с капак и оставете да къкри за около 15 минути, или докато булгурът абсорбира течността и омекне.
  5. Когато булгурът е готов, свалете тигана от огъня и оставете да постои с капак за още 5 минути. След това разрохкайте булгура с вилица, за да стане по-пухкав. Накрая, гарнирайте с пресен магданоз преди сервиране.

Тази постна баница с булгур е хит в мрежата

Приготвянето на булгур по турски е не само лесно, но и изключително вкусно. Тази рецепта ще внесе в кухнята ви аромати и вкусове, характерни за турската кухня, и ще ви покаже как булгурът може да бъде основа на едно питателно и балансирано ястие. Опитайте този начин на приготвяне и открийте нови кулинарни хоризонти!

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес