Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НИКОГА да не изхвърляме кората на динята?

05 юли 2024, 08:42 часа
Реклама

Динята е един от най-изкушаващите плодове. Вкусна, сочна, свежа, сладка и ароматна, буквално не можем да спрем да я похапваме. Обикновено изхвърляме корите ѝ, докато я разрязваме. Оказва се, че това е голяма грешка и е крайно време да се коригираме.

Сигурно знаете, че семките на динята са много полезни за храносмилането. дали обаче някога сте се сблъсквали с полезните свойства на кората на този плод?

В днешната статия ще споделим с вас много ценна и полезна информация, с която да си послужите. Убедени сме, че оттук нататък ще се замислите дали да хвърляте кората или пък не.

Още: 9 питателни плода, подходящи при кето диета

Защо не бива да хвърляме кората на динята?

Динята е полезен плод, съдържащ редица минерали, витамини, антиоксиданти. За най-полезната част се смята бялата, намираща се точно под кората на плода. В нея има високо съдържание на цитрулин. Това вещество способства подобряването на кръвообращението, както и доставяне на повече кислород до мускулите.

В самата кора на динята се съдържат много фибри, витамин А, витамин В6, магнезий, калий, цинк и други.

Знаете колко е полезно да похапваме фибри, тъй като те ни държат сити за дълго време и в резултат на това лесно можем да се отървем от няколко излишни килограма. Фибрите спомагат и за регулиране на холестерола и кръвната захар.

Още: Ето за кого консумацията на диня може да бъде опасна за здравето

Ако консумираме кората на динята, ще се чувстваме по-хидратирани. Това е особено важно за хората, които спортуват активно.

Как се консумира кората на динята?

Динята е събрат на краставицата и можем да консумираме кората във вид на туршия.

Трябва да изрежем зелената част, а останалото да нарежем на малки парчета. Подреждаме ги в буркани, заливаме с 1 с.л. сол, 1 с.л. захар и 4 с.л. оцет. Оставяме на котлона за няколко минути да заври и след това прибираме бурканите на хладно и проветриво място.

Още: 4 мита за динята, в които трябва да спрете да вярвате

Кората може да се консумира и като добавка към смути или фреш. Така няма да се усеща вкусът ѝ, но пък напитката ще има добавена стойност от полезни вещества.

Кората на плода може да се приготви заедно със задушените зеленчуци. За целта трябва да я нарежем на тънки ивички. Тя се хармонира чудесно с морков и броколи. Към тях може да се добави ориз или ароматен азиатски сос.

Надяваме се, че сме били полезни с нашите съвети и от тук нататък ще се замислите сериозно дали да хвърлите кората на динята или да я консумирате.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес