Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този сладолед Нуга ще стане любим и на най-взискателните домакини

19 юли 2024, 15:25 часа

2-3 топки сладолед винаги вършат чудеса в летните жеги! Освен че охлаждат, задоволят желанието ни за нещо сладко и леко. Затова днес ще ви дадем идея за страхотен десерт - оригинален сладолед Нуга!

Необходими продукти:

2 пакетчета суха сметана

Прясно мляко за разбиване

100 мл бял ром

100 гр сушени плодове – смокини, стафиди и кайсии

3 белтъка

1 ч.ч. захар

3 с.л. олио

За бадемовия гриляж:

15 гр краве масло

1 ч.ч. захар

12 ч.ч. сурови филирани бадеми

За соса:

300 гр пресни ягоди

1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

В тенджера се карамелизира захарта за бадемовия гриляж като се бърка с дървена лопатка. Прибавят се бадемите и маслото, разбъркват се и веднага се изсипва в намазнена тавичка от тънък пласт. След като сместа изстине, се отлепя, натрошава се и с помощта на блендер се мели на дребни кристали.

Сушените плодове се накисват в загретия ром, престояват 10-15 минути, след което се отцеждат и се нарязват на дребни парчета.

Сметаната се разбива с мляко в голяма купа до получаването на пухкава консистенция. Белтъците се разбиват на пяна, като постепенно се добавя захарта и разбиването продължава, докато не станат на сняг.

В сметана се слагат бадемовия гриляж, плодовете и белтъците и се разбъркват внимателно с лопатка. Сместа се изсипва във форма за кекс или тава, предварително облепена с фолио, и се поставя за 3-4 часа във фризер.

Сосът се приготвя, като ягодите и захарта се пюрират и се прецеждат през ситна цедка. Готовият сладолед се сервива в купички на топки, покрити със сос.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес