Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тази домашна майонеза ще забравите за купената!

31 юли 2024, 19:23 часа

Съвет:

имайте предвид, че ако за майонезата използвате само и единствено популярния зехтин тип Extra Virgin, тя ще стане осезаемо горчива; но ако смесите поравно зехтин и слънчогледово олио – вкусът е нормален.

Първа рецепта – бърза майонеза

Съставки: растително масло - 160 мл, яйце - 1 бр., лимонов сок - 1 с. л., горчица - 1 ч. л., захар - 1 ч. л., сол - на вкус.

Как се приготвя?

Внимателно поставяте всички съставки в съд, в който ще разбиете майонезата (идеален е стъклен буркан, в който след това да я съхранявате). Разбивате сместа с потапящ се миксер. Ако майонезата се окаже рядка, добавяте още малко растително масло.

След по-малко от две минути домашната майонеза ще бъде готова!

Домашна майонеза - ще се влюбите в тази рецепта

Втора рецепта – по 2 начина

Съставки: 2 яйца (за предпочитане домашни), 250 мл олио (или зехтин, или смес от двете), 0,5 ч. л. сол, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. горчица, 1 с. л. лимонов сок (или оцет на вкус ), чер пипер и билки (по желание).

Тази домашна майонеза ще е малко по-скъпа от купената в магазина, но много по-вкусна, безвредна и здравословна. Има два начина за приготвянето й, единият от които е по-близък до класическия, използвайки само жълтъци. Вторият е „по-напредничав“ и по-бърз.

Първи начин – с жълтъци

Как се приготвя?

Подготвяте необходимите съставки. Първи отделяте жълтъците на двете яйца. Разбира се, препоръчаният вариант са яйца от домашни кокошки, възможно най-пресни – тоест, днес взети от полога. С такива яйца майонезата получава особено ярък, наситен цвят. Към жълтъците добавяте сол, захар и горчица. Прибавяте и малко билки по ваш вкус, смлени на прах в хаванче. Разбивате с потапящ се миксер на ниска скорост. Естествено, може да го направите по стария начин, с телена бъркалка, но е по-трудоемко и досадно. Продължавайки да разбивате, добавяте растителното масло, бавно и постепенно - по половин чаена лъжичка. След като сместа забележимо се сгъсти, наливате от бутилката на тънка струйка. Увеличавате скоростта на миксера. Резултатът е доста гъста „каша“.

Добавяте лимонов сок (оцет), разбърквате.

Може да се каже, че майонезата е готова. Но е толкова гъста, че ако топнете отвесно лъжица в нея, ще стои изправена. Затова я разреждате с малко преварена вода (но студена!), разбърквате отново. Ако е необходимо, добавяте сол и чер пипер. Готово!

Втори начин – с цели яйца

Този способ е по-бърз и спестява време (няма нужда да се чудите къде да сложите отделените белтъци).

Как се приготвя?

Счупвате две цели яйца в обикновен буркан тип „Омния“, добавяте сол, захар, горчица и черен пипер. С потапящ се миксер започвате да пасирате и бавно добавяте масло на тънка струя. Накрая добавяте лимонов сок или оцет – тук решението е лично ваше.

След минута майонезата е готова. Като използвате 250 мл масло (олио или зехтин, все пак най-добре поравно олио и зехтин), получавате сос, по-рядък като консистенция от първия начин и прилича повече на „купешка“ майонеза. Ако добавите малко повече масло (общо 300 мл), майонезата ще бъде по-гъста.

Трябва обаче да се отбележи, че няма да можете да печете нищо с тази майонеза (тя не е и предназначена за това). При нагряване домашната майонеза се разпада на съставните си части - масло и каша от другите компоненти.

В интерес на истината, някои привърженици на класическата рецепта твърдят, че истинска домашна майонеза става само с помощта на телена бъркалка – а уреди като блендери, миксери и прочее техники влошават вкуса. Но многобройни експерименти с приготвянето й по различни начини не показват съществена разлика във вкуса и срока на годност. Приготвените в домашни условия майонези обикновено имат трайност около 4-5 дни.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес