Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не в мляко: накиснете дробчетата в това, за да не горчат

22 ноември 2023, 11:33 часа

Някои домакини отказват да готвят дробчета, защото ястието често се оказва твърде сухо и горчиво. За да избегнете това и да се насладите на прекрасен резултат трябва да знаете няколко тънкости, приложими при приготвянето на пилешки, телешки и свиски дроб. Причината за лошата консистенция и неприятния вкус в повечето случаи е липсата на предварително накисване. Много домакини, които накисват предварително продукта, използват прясно мляко, но то не е най-добрата опция. За приготвяне на сочно и крехко ястие, което не горчи, трябва да използвате солена вода за накисване.

Накисване на дробчетата

Първо отстранете филмите от продукта. След това го нарежете на средно големи парчета. Поставете нарязания продукт в дълбок съд и напълнете с вода.

Дробчетата ще се топят в устата, ако преди пържене ги поръсите с тази необичайна съставка

Освен лъжица сол можете да добавите чаена лъжичка захар във водата. Тази добавка ще направи черния дроб много по-апетитен.

Кисненето в солено-сладка вода трябва да продължи точно три часа. Не оставяйте черния дроб в този разтвор цяла нощ.

Друг вариант е да използвате сода бикарбонат. Необходимо е да я поръсите върху всяко парче и да оставите за 1 час. След това изплакнете под студена течаща вода.

За да бъде черният дроб ефирен и мек по време на пържене, по-добре е да го нарежете на малки парченца, така че дебелината им да е приблизително 1,5 сантиметра.

За да стане черният дроб сочен и мек, той трябва да се запържи в добре загрят тиган за 5 минути от всяка страна. Важно е да не прекалявате. Желателно е всяко парче предварително да се потопи в брашно. Така се получава апетитна коричка.

Препоръчително е да осолите черния дроб в края на готвенето, тъй като солта абсорбира влагата и това може да го направи сух.

Заквасената сметана също допринася за сочността и мекотата на черния дроб, ако се добави в процеса на готвене. В нея ястието трябва да къкри не повече от 20 минути.

Качеството на продукта също значително влияе върху вкуса на ястието, така че трябва да изберете пресен черен дроб (не замразен).

На първо място, трябва да обърнете внимание на миризмата и цвета на продукта. Повърхността му трябва да е гладка, без петна и следи от изсъхване. Трябва да е еластична. При натиск върху повърхността, ако продуктът е пресен, ямката бързо се възстановява. Цветът му не трябва да е прекалено светъл или тъмен. Например цветът на телешкия черен дроб наподобява цвета на зрели череши.

Не забравяйте да помиришете черния дроб. Ако е прсен, миризмата му ще е леко сладникава, а киселият аромат е признак на разваляне.

Още: Пригответе пилешките дробчета така и всички ще ги заобичат, защото стават зверски вкусни

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес