Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите заместители на яйцата във всяка рецепта

15 октомври 2021, 12:40 часа

Яйцата са неизменна част от всяка рецепта за сладкиши, сосове, глазури, супи, а дори и основни ястия. Много често обаче вегетарианците, веганите и хората с определени диетични изисквания заради здравословното им състояние избягват яйцата и други продукти от животински произход. С какво можем да заместим този жизненоважен продукт, без да нарушим качеството и вкуса на ястието, което приготвяме? Ето няколко изпитани в практиката предложения.

Ленено семе

Печивата и сладкишите се сдобиват с по-плътна текстура и по-здрава структура, когато яйцата бъдат заменени с брашно от смляно на блендер ленено семе. Ето как се приготвя то : за всяко яйце от рецептата, която изпълнявате, смесете четвърт чаена чаша вода с 1 чаена лъжичка смляно ленено семе. Така например за постигане на еквивалента за 4 яйца е необходимо да смесите 4 чаени лъжички мелено ленено семе с една чаша вода. Тази смес е много подходяща за всички видове печива, хляб, гофрети, кифли, бисквити, палачинки и зърнени закуски.

Оцет

Изненадващо, но този продукт замества прекрасно яйцата във всички печива и дори създава пухкава и лека текстура на хлебните изделия.  За всяко яйце от изпълняваната рецепта смесете 1 супена лъжица оцет и 1 чаена лъжичка сода за хляб. Препоръчително е да ползвате ябълков оцет или дестилиран бял оцет. Тази съставка е изключително подходяща за приготвянето на хлебни изделия, торти и кексове.

Тофу

Ферментиралият соев продукт е смятан за най-добрият заместител на млечните продукти и яйцата от много вегани по цял свят. Използва се за приготвяне на киш, крем карамел, салати, пържен и задушен ориз. Учудващото е, че въпреки привидно неугледния си вид тофуто създава чудесна структура на ястията, в които е добавено вместо яйца. Най-добрата пропорция е четвърт чаша пюрирано тофу за всяко яйце от рецептата, която изпълнявате.

Пюрирани плодове

Още един натурален заместите на яйцата в сладкишите се явява един особен вид плодово пюре. Смесете нарязани на дребно сини сливи, банани, фурми, стафиди и ябълки и ги разбийте в блендера. При използването на така полученото гъсто пюре спазвайте следната пропорция : четвърт чаена чаша (нейният обем стандартно е 200 ml) пюре за всяко яйце от рецептата, която изпълнявате. Така например за постигане на еквивалент на 3 яйца ще имате нужда от три четвърти чаена чаша от пюрето. Увеличете количеството пюре с около 25% до 30% в случай, че рецептата изисква набухвател. В такъв случай може да се наложи да печете ястието по-дълго време.

Надяваме се да ви бъдат полезни нашите съвети за това кои са най-добрите заместители на яйца във вашите рецепти, с които ястията ви няма да са по-малко вкусни, но може и ще са по-здравословни!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес