Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На колко градуса се пече истинският крем-карамел?

30 юли 2023, 11:33 часа

Един от най-традиционните десерти – крем-карамелът, се прави по-лесно, отколкото повечето хора мислят. Всъщност, има множество разновидности от този великолепен десерт, който е разпространен по целия свят: от Япония и Индия до Испания и Португалия. В романоезичните страни, където е задължителен елемент от националните кухни, го наричат „флан“.

Класическа рецепта за крем-карамел

За карамела

Съставки: 1 ч. ч. захар, 1/3 ч. ч. вряща вода.

Приготвяне на карамела

1. Ще ви потрябва кръгла форма за сладкиши, с дупка в средата и диаметър 22 см. Слагате чайник с 3 чаени чаши вода на среден огън – ще се използва за направата на сиропа и печенето на крем-карамела на водна баня.

2. В средно голяма тенджера слагате захарта на слаб огън. Бъркате с шпатула, докато напълно се стопи захарта и образува златист карамел.

3. Измервате 1/3 чаена чаша вряща вода и внимателно я изсипвате върху карамела. Внимание: полученият по този начин сироп ще шупне! След това разбърквате с шпатулата, докато се образува гладък сироп.

4. Прехвърляте сиропа във формата, като го сипвате върху централния конус. С кърпа за чинии или термична ръкавица задръжте и завъртете формата, за да се карамелизира и отстрани. Оставяте я и се заемате със сместа за крема.

Жесток кекс с крем карамел

За крема

Съставки: 4 яйца, 1 кутия кондензирано мляко, 2 1/2 чаени чаши мляко.

Приготвяне на крема

1. Загрявате фурната до 200ºC (средна температура).

2. В малка купа счупвате едно по едно яйцата и ги прехвърляте в блендер. Яйцата разбивате леко, колкото да се размесят. Добавяте останалите съставки и разбивате до гладка хомогенност.

3. Поставяте формата с карамела в съд за печене на водна баня. Добавяте във формата и сместа за крема. Слагате съда за печене във фурната и едва тогава заливате сместа с вряща вода, докато покрие половината от формата. Оставяте да се пече около 1 час – времето може да варира в зависимост от модела и вида на фурната. Крем-карамелът е готов, когато повърхността е стегната, но вътрешността е все още кремообразна – тя се стяга едва, когато изстине окончателно.

4. Изваждате крем-карамела от фурната. Оставяте го да се охлади, след което го прибирате в хладилника. Оставяте го да изстива там поне 3 часа преди да го извадите от формата.

5. За да отлепите крем-карамела от формата, загрявате дъното й за кратко, колкото да отпусне сиропа. Покривате формата с чиния с висок борд и веднага я обръщате. Оставяте целия сироп да изкапе върху крем-карамела и сервирате след това.

Ако пък желаете крем-карамелът да стане „без дупчици“, тайната е да не се вкара въздух в крема. За целта той трябва да се разбие на ръка, да се заглади и да почине, преди да се изпече. Приготвяте карамела, след като сместа за крема е готова. Пече се на ниска температура – ​​160ºC около час и половина. А за още по-плътен крем добавете 2 кутии кондензирано мляко в рецептата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес