Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

04 май 2024, 07:07 часа
Реклама

Плънките за козунаци може да бъдат най-различни и зависят само от въображението на домакинята. Често наподобяват сочен кекс с извара, овкусени с бадеми, тиквени и слънчогледови семки, сочни златисти стафиди, захаросан ананас и сушени плодове. Средата се пълни с ароматен крем, а отгоре се залива с шоколад и се украсява с ядки и стафиди.

Лимонов крем

Съставки: лимон - 1 бр., яйце - 1 бр., захар – 50 г, краве масло - 15 г.

Как се готви?

Обелвате лимона или просто го разрязвате на две. Изстисквате сока и към него добавяте захарта и яйцето. Разбърквате добре получената смес и изчаквате един час.

Прецеждате сместа в тенджера. Разтопявате и добавяте кравето масло. Варите до сгъстяване, като бъркате непрекъснато. Изсипвате сместа в пластмасова купа и я покривате плътно с тънко фолио, най-добре целофан.

Този селски козунак на конци ще ви върне в детството

Шоколадов крем

Съставки: течен млечен шоколад – 300 г, сметана - 500 г.

Как се приготвя?

Загрявате сметаната и я сипвате в една купа заедно с шоколада. Изчаквате няколко минути, разбърквате до еднородност и разбивате с блендер. Покривате плътно с тънко фолио и оставяте в хладилника да се стабилизира за 12 часа.

Кашкавален крем с конфитюр

Съставки: кашкавал – 170 г, маскарпоне – 170 г, сметана – 100 г, конфитюр – 100 г, пудра захар – 45 г.

Как се приготвя?

Разтопявате кашкавала и смесвате всички съставки, без сметаната, с бъркалка. След изравняване на сместа до хомогенност добавяте сметаната и отново разбивате старателно, докато окончателно се получи еднородна смес.

Карамел

Съставки: захар – 350 г, сметана – 250 г, краве масло – 350 г.

Как се приготвя?

Поставяте захарта в тиган и докато я загрявате на горещ котлон, периодично накланяте тигана в различни посоки така, че захарта да се разтопи равномерно и да не загори. Добавяте топла сметана, разбърквате до еднородна смес, охлаждате. Накрая прибавяте кравето масло и отново разбърквате.

Как да имаме най-пухкавия великденски козунак

Вишнев крем

Съставки: сметана - 135 мл, извара – 350 г, пудра захар - 100 г, замразени вишни - 180 г, захар - 35 г, царевично нишесте.

Как се приготвя?

1. Смесвате изварата, сметаната и пудрата захар, като ги разбивате с миксер до еднородност. Това е изварено-сметановата плънка.

2. За вишневата плънка: слагате вишните, захарта и царевичното нишесте в тенджера. Варите няколко минути, докато вишневият сок стане гъст. Сваляте тенджерата от котлона, покривате с фолио и охлаждате до стайна температура. Това е вишневата плънка.

3. Изрязвате сърцевината на козунака и го напълвате с изварено-сметановата и вишневата плънка, като ги редувате на слоеве. Общо тази двойна плънка е достатъчна за 2 козунака с диаметър 12 см.

Боровинкова плънка

Съставки: 4 г желатин, 160 г сметана, 80 г бял шоколад, 30 г боровинково пюре (може да се използват и други видове плодови пюрета по желание).

Как се приготвя?

1. Накисвате желатина в студена вода за 10 минути.

2. Загрявате половината сметана почти до кипване, но без да я оставите да кипне. Сваляте я от котлона и добавяте към нея желатина. Разбърквате, докато желатинът се разтвори. Прибавяте белия шоколад и отново разбърквате до хомогенност.

3. Разбивате втората половина от сметаната и внимателно я добавяте към шоколадово-сметанената смес. Прибавяте пюрето от боровинки и разбърквате. Покривате сместа плътно с тънко фолио и слагате в хладилника, докато се стабилизира. ⠀

4. Напълвате козунака с плънката. Покривате разреза с глазура така, че плънката да се задържи добре.

Ако използвате други плодове, наситнете ги, колкото е възможно повече - намачкайте ги с вилица или ги пасирайте. За да напълните козунака, отрежете „капака“му в средата, и отвътре също изрежете част от тестото, за да освободите място за плънката.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес