Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-старата рецепта за шкембе чорба?

01 ноември 2023, 08:15 часа

Хапвате ли шкембе чорба, или ароматът на чесън и идеята, че ядете шкембе, са ви меко казано неприятни? Независимо дали обожавате тази чорба, или не бихте я опитали за нищо на света, не може да останете безразлични към това ястие, традиционно за балканските народи и масово консумирано у нас.  

Вероятно се появява в Османската империя и от Константинопол се разпространява в голяма част от Балканския полуостров. У нас се предлага масово в нарочно създадени за целта заведения, наречени шкембеджийници. Макар любимата на много българи шкембе чорба вече да е част и от менюто на ресторантите, както и да се приготвя от умелите домакини в дома им за семейството или приятели, макар да има стотици рецепти в глобалната мрежа, които подробно обясняват как се приготвя, най-старата рецепта за шкембе чорба остава загадка за мнозина, а популярните рецепти и тези, по които се готви в заведенията за обществено хранене, се различават от оригиналната, от най-старата рецепта за шкембе чорба. Ако държите на автентичния вкус и аромат, на оригинална стара рецепта, не пропускайте да си запишете и да изпробвате най-старата рецепта за шкембе чорба, която споделяме с вас. Естествено, че тя не е онази от края на XIX век, по която се приготвяла чорбата в годините на популяризирането ѝ на Балканите, но все пак е много по-стара  от рецептата, която може да откриете в съвременните рецептурници.

Още: Как се приготвя шкембе чорба по турски?

Най-старата рецепта за шкембе чорба

Най-старата рецепта за шкембе чорба според един от най-популярните шеф готвачи и автори на готварски книги у нас, се отличава от останалите по това, че е с прясно мляко. Вижте необходимите съставки за 4-5 порции, както и начина на приготвяне.

Необходими съставки за шкембе чорба:

  • 1 кг. шкембе,
  • 2 скилидки чесън,
  • половин литър прясно мляко,
  • оцет.

За запръжката, на която се дължи любимия вкус на шкембе чорбата, са ви нужни:

Още: Класическата рецепта за любимата ви шкембе чорба

  • 2-3 лъжички масло,
  • червен пипер.

Приготвянето не е лесно, няма да ви лъжем. Не всеки може да приготви шкембе чорба, защото тя е вкусна само когато шкембето е хем идеално почистено, хем не като за лаборатория, а доброто почистване е истинско предизвикателство. Почистено, нарязано на късчета и сварено – такова шкембе ви трябва за най-старата рецепта за шкембе чорба, която вероятно е и най-вкусната.

Следващата стъпка е да запържите за минутка маслото с червения пипер, като бъркате усилено, за да избегнете нежеланото загаряне. Свареното вече шкембе трябва да поври още малко, но този път с прясното мляко. Веднага щом заври, добавете запържения червен пипер и щипка сол. Едва ли има смисъл да казваме, че скилидките чесън и оцетът са за онази заливка след поднасяне, която отвращава едни, а на други пробужда апетита и глада за още от същата чорба, приготвена по най-старата рецепта за шкембе чорба.

Дори тези, които не я обичат, ще искат да си сипят още от тази шкембе чорба по турски

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес