Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капама по разложки

08 февруари 2019, 09:12 часа

За любителите на вкусните зимни гозби, капамата е символ на топлото огнище и запомнящите си подправки. Едно от емблематичните ястия на Разлог, а и на цяла югозападна България, по традиция се приготвя в началото на Януари, или когато дните са най-студени. Все пак, на прага на пролетта, и когато запасите с кисело зеле все още не са свършили, много домакини се възползват от последните възможности да направят вкусното ястие. Думата "капама" идва от турски и означава "затворен". Има се предвид глинения съд, в който се приготвя ястието, и с което целият вкус се променя.

Необходимите продукти за капамата по разложки са:

1 кг. свинско месо

Около 250-300 гр. телешко месо.

Половин пиле.

300 гр. сланина.

суджук - 2 парчета.

Кисело зеле - голяма зелка.

1 ч.ч. ориз.

1 ч.ч. бяло вино.

Сол

Черен пипер (млян)

Червен пипер

Чубрица

Черен пипер на зърна

Начин на приготвяне.

Начинът на приготвяне на ястието може да варира според рецептата, която всяко семейство има. Ние сме избрали да приготвим ястието по следния начин. Сваряваме пилешкото и телешкото месо, докато свинското само запържваме. В мазнината, в която се е пържило месото, слагаме нарязаното кисело зеле, за да се запържи за минути, или по-скоро да поеме от аромата на месото.

В глинен съд с капак започваме да редим продуктите за капамата. На дъното слагаме две големи листа от зелката. След това сланина, малко ориз, запърженото зеле и от всяко от видовете месо. Редим на пластове, докато не приключим със сланина. Подправките могат да се сложат или между редовете, или докато запържваме зелено. Преди да го сложим в силно нагорещена фурна, го покриваме с още две зелеви листа, заливаме с виното и слагаме капака.

След като ястието започва да завира, фурната се настройва на средна към минимална температура, или около 130 градуса с вентилатор. Оставя се на слаб огън за минимум 4 часа. Ястието се сервира с червено вино!

Добър апетит.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес