Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява великденската салата?

20 април 2024, 16:44 часа

Свежата великденска салата е начин, по който официално да приветстваме пролетта. В нея има  хрупкава маруля, краставици, репички, зелен лук, по желание зелен чесън и, разбира се, сварени яйца. Това е зеленчуков разкош, който е чакан след дългите и мрачни зимни месеци, в които определено ни липсват свежите зеленчуци.

Салатата е наричаме още - великденска салата, защото в нея използваме напуканите яйца по време на варенето и неподходящи за боядисване яйца. Или пък за всички онези, които губят великденската битка за бореца и след това престават да бъдат интересни.

Сваряваме си две яйца, докато мием зеленчуците, и готово. Просто на Великден всичко има по-различен вкус и носи друга наслада с празничен привкус. Особено с подходящата напитка. А тази великденска салата е чудесно мезе за ракия, кисело зеле с червен пипер и олио или пък настъргани кореноплодни. Значително по-вкусна е, когато се овкуси със съвсем обикновен винен или ябълков оцет и с олио, а не с лимонов сок и зехтин.

Тя е най-добрата гарнитура за печеното агнешко и допълва богатството от цветове на масата. Застава съвършено до апетитния козунак с хрупкава червена коричка, пъстрите яйца и вазата с красиви пролетни цветя.

Вкусни картофени кюфтенца със сиренце

Кои са необходимите продукти за великденската салата

·         зелена салата - 1 бр.

·         зелен лук - 1 връзка

·         репички - 1 връзка

·         краставици - 1 бр.

·         яйца сварени - 2 бр.

·         маслини - 5 бр.

·         олио - 50 мл

·         ябълков оцет - 30 мл

·         сол на вкус

Бърз огретен с картофи и яйце: Става много вкусно

Как да я приготвите

·         Измийте хубаво зеленчуците за вашата великденска салата.

·         Нарежете или накъсайте марулята. Лука нарежете на ситно, а репичките на полумесеци. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета.

·         В купа смесете всички зеленчуци, овкусете със солта, олиото и оцета. Разбъркайте.

·         Разпределете готовата великденска салата в чинии и украсете всяка с нарязаните на полумесеци яйца и маслините.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес