Каква е тайната на най-хрупкавия шаран на фурна?

766
Каква е тайната на най-хрупкавия шаран на фурна?
Снимка: Istock

Макар традиционната рибка, която хапваме лятото направо с пръсти на плажа, да е пържената цаца, богатството от рибни продукти ни дава възможност да се наслаждаваме на разнообразие на масата и да приготвим рибата и по по-полезен и нискокалоричен начин от пърженето – във фурната например.

Ако предпочитате пържена риба, защото небцето ви жадува за нейната хрупкавост, тази лятна рецепта, с която ще приготвите най-хрупкавия шаран на фурна е точно за вас. Не е необходимо да пържите, за да се насладите на така желаната хрупкавост, нито да бъдете кулинарен майстор, за да приготвите хрупкава риба на фурна. Нужни са само правилната рецепта, малко подправки и един шаран, който да приготвите във фурната.

Най-хрупкавия шаран на фурна – защо да го поднесем на трапезата?

Печената риба безспорно е по-подходяща за здравословен режим на хранене, тъй като се приготвя с много по-малко мазнина, има по-малко калории и доставя повече ползи за здравето. Макар да са вкусни и апетитни, пържените храни нанасят вреда на сърдечно-съдовата система, тъй като увеличават нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

3 лесни рецепти за шаран на фурна

Редовната консумация на пържени храни е свързана и с натрупване на излишни килограми, както и стомашни проблеми. Приготвянето на храната чрез печене, а не чрез пържене е безспорно по-здравословният начин, но това не означава, че трябва да е за сметка на вкуса. Рецептата за най-хрупкавия шаран на фурна ще ви убеди в това.

Ако пък срещате колебания защо да изберете именно шаран, а не друга риба за трапезата си, вижте ползите от консумацията му.

  • Шаранът е сред най-ценните риби и изобщо храни за дамите, очакващи наследник. Консумацията на шаран по време на бременността подпомага поддържането на женското здраве, както и отделителната система, възпрепятствайки задържането на течности, има диуретичен ефект, като по този начин помага за превенцията и премахването на неприятните отоци, така характерни за бременността.
  • Шаранът е полезен за пречистване на храносмилателния тракт.
  • В китайската медицина шаранът е популярен като лек за прочистване на белите дробове и осигуряване на нормална белодробна функция и се препоръчва при бронхит.
  • Шаранът е ценен източник на незаменимите омега-3 аминокиселини и доставя на организма щедри дози от витамините А, D, Е, В2, В1. Омега 3 мастните киселини са изключително ценни за пациенти, страдащи от хронични възпалителни процеси като ревматоиден артрит. Така редовната консумация на шаран може да помогне на тези пациенти, облекчавайки симптомите на заболяването им.
  • Известно е, че шаранът съдържа ценни съединения, за които се знае, че са ефективни при предотвратяване и лечение на атеросклероза, имат изразени противоракови свойства и намаляват мазнините в кръвта .
  • Благодарение на съдържанието на цинк шаранът може да помогне за стимулирането на имунната система и общото здравословно състояние.
  • Шаранът е и храна за млада кожа. Редовната му консумация помага за забавяне на естествените процеси на стареене.
  • Шаранът е полезен за поддържането на здравето на костите и зъбите, тъй като съдържа щедри количества фосфор, важен за костната минерална плътност и превенцията на остеопорозата. Порция шаран осигурява повече от 50% от препоръчителния дневен прием на този критичен минерал.

Как задължително се пълни шаран за Никулден по традиция?

Най-хрупкавия шаран на фурна – ето как да го приготвите

След като разбрахте за всички ползи от консумацията на шаран, със сигурност ще искате да го добавите към менюто си. Ето как да го приготвите на фурна, за да е хрупкав. Нужни са ви следните съставки:

  • 2 котлета от шаран,
  • по супена лъжица пшеничено и царевично брашно,
  • подправки – кимион, свеж магданоз, сол, черен пипер.

За гремолата си пригответе:

  • скилидка чесън,
  • половин филийка стар хляб или същото количество галета, хлебни трохи,
  • супена лъжица  зехтин,
  • кората на половин лимон.

За лесно, бързо приготвяне и превъзходен резултат, следвайте тези стъпки:

  • Смесват се брашното с подправките.
  • Измитите котлети се овалват в сместа и се нареждат в предварително намаслена тава.
  • Приготвя се гремолата, като се смесват всички съставки – старият хляб, натрошен, магданозът, кората лимон, чесънът, след което се покриват с тази смес котлетите шаран.
  • Така приготвеният шаран се пече на 200 градуса с вентилатор във фурната за 20-тина минути само. Ще разберете, че шаранът е готов по хрупкавата коричка, която се е образувала и която е целта на кулинарните ви усилия.

Насладете се на най-хрупкавия шаран на фурна. Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не сте яли по-вкусни кюфтета в доматен сос

Класическа рецепта за славянски гювеч със свинско месо

Класическа рецепта за мляко с ориз

Домашно сладко от праскови от тефтера на баба

Лятна манджа с патладжан, която се приготвя за 10 минути

Как се прави тестото за традиционната турска баклава

Пълнени чушки с яйца и сирене – ето къде сте грешили до сега

Тези печени дюли по турски са си запазена марка на комшиите

Как се готви червена леща по турски

Как се приготвят традиционният омлет по гръцки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com