Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя шкембе чорба по турски - ето какво добавят нашите съседи

07 март 2023, 17:15 часа

По турските ресторанти се предлага най-деликатната и питателна супа - шкембе чорба. Шкембе чорбата е много популярна супа в Турция. Толкова популярна, че има отделни салони за шкембе чорба, където готвят и я сервират по различни начини!

Каква е основната тайна: шкембето не е нищо повече от обикновено телешко шкембе. И точно от това шкембе се получава много вкусна и наистина питателна супа.

И така, нека да започнем да готвим шкембе!

Съставки за шкембе чорбата:

  • 0,5 кг шкембе (белено телешко шкембе);
  • 1 глава лук
  • 5 скилидки чесън,
  • 2 супени лъжици лимонов сок,
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2 супени лъжици обикновено кисело мляко (в краен случай заквасена сметана или кефир),
  • 1 яйце
  • 100 г масло,
  • сол на вкус.

Класически винен кебап с картофено пюре - ще си оближете пръстите

Приготвяне на шкембе чорбата

За да не страдате от миризмата на ръцете си по-късно, съветвам ви да носите ръкавици, преди да започнете работа. Така че да започваме!

Поставете тенджера с вода на котлона, когато заври, потопете шкембето в нея. Във вряща вода трябва да държите шкембето за 1,5 -2 минути (не повече, защото мръсотията ще кипне и ще бъде много трудно да се почисти), след това го изваждаме оттам, оставяме да изстине малко и с нож ще е необходимо да изстържете горния тъмен слой от него, зелено-кафяв. Ето едно уточнение: ако сте получили шкембето от младо животно, нещата се получават сравнително лесно, ако не, тогава ви трябва търпение (ако изстъргването е много трудно, тогава отново потопете шкембето във вряща вода за минута).

След като няма какво да изстържете, изплакнете шкембето няколко пъти, напълнете го обилно с вода и го оставете на хладно място за около ден – то ще стане много по-светло, почти бяло и миризмата ще изчезне частично.

Разрежете шкембето на няколко части със среден размер. Сложете в тенджера, отгоре сложете една обелена глава лук, нарязана наполовина и скилидки чесън, нарязани наполовина (не е необходимо да махате люспите от чесъна), залейте всичко с вряла вода - 3-4 литра, сложете на среден огън.

Готвенето ще отнеме много време - 3 часа или дори всичките 4. По време на готвене неприятната миризма може да ви изплаши, но не се притеснявайте - след като е готово, тя частично ще изчезне! Шкембето е готово, когато лесно се надупчва с вилица, т.е. става меко.

Опитната домакиня винаги има под ръка тези 5 подправки за супа

Извадете готовото шкембе от бульона (можете спокойно да изхвърлите лука и чесъна), нарежете на тънки ивици с размер около 0,5 на 2 см.

Сложете нарязаното шкембе обратно в бульона, сложете на среден огън.

В отделна купа смесете яйцето с киселото мляко и лимоновия сок, добавете брашното, разбъркайте добре, за да няма бучки.

Когато шкембето започне да ври, гребвайте от бульона и го добавете към яйчената смес, разбъркайте.

Във врящия бульон постепенно изсипете яйчената смес и при непрекъснато бъркане оставете супата да заври на среден огън.

Отделно разтопете маслото, изсипете в готовата супа.

Разсипете супата в купички, поръсете с пресен лимонов сок или лимоново-чеснов сос по желание (понякога в Турция използват смес от оцет и чесън като сос - както искате). Украсете със стрък магданоз, по желание поръсете с червен пипер.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес