Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя мляко с ориз по гръцки тертип

20 юни 2024, 15:00 часа

Млякото с ориз е класически десерт, който мнозина помнят от детството си. В Гърция този десерт е познат като "ризогало" и се приготвя по начин, който му придава неповторим вкус и текстура. С неговата кремообразна консистенция и аромат на ванилия, млякото с ориз по гръцки тертип е идеалният завършек на всяко хранене. Нека ви покажем как да го приготвите лесно у дома.

Реклама

Каква е тайната на най-вкусното мляко с ориз

Необходими продукти

  • Прясно мляко - 1 л
  • Вода - 1 л
  • Ориз - 250 г
  • Сол - на вкус
  • Захар - 12 с.л.
  • Брашно - 1 с.л.
  • Ванилия - 1 пакетче

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Сваряване на ориза

В голяма тенджера смесете прясното мляко, водата, ориза, захарта и щипка сол. Оставете сместа да заври на средно висока температура, като разбърквате периодично, за да не залепне оризът на дъното.

мляко с ориз

Стъпка 2: Добавяне на застройката

Малко преди оризът да е напълно сварен, добавете брашното като застройка. За да избегнете образуването на бучки, предварително разтворете брашното в малко студена вода и го прибавете към врящата смес. Оставете сместа да ври още няколко минути, докато се сгъсти леко.

Стъпка 3: Подправяне и финализиране

След като свалите тенджерата от котлона, добавете ванилията. Ако желаете, можете да настържете малко кора от лимон за допълнителен аромат или да добавите бучка масло за по-богат вкус. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки.

Оригиналната рецепта за мляко с ориз

Стъпка 4: Сервиране

Разсипете готовото мляко с ориз в купички и го оставете да изстине до стайна температура. По желание можете да поръсите десерта с канела, което ще му придаде допълнителен аромат и вкус.

Млякото с ориз по гръцки тертип е вкусен и лесен за приготвяне десерт, който ще внесе частица от гръцката кухня във вашия дом. Със своята кремообразна консистенция и деликатен аромат, този десерт е идеален както за специални поводи, така и за ежедневна наслада. 

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес