Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя лютеница със зелени чушки

02 септември 2024, 20:35 часа

Лютеницата е любим деликатес на всяка българска трапеза, известен със своите богати вкусове и разнообразие от рецепти. Класическата лютеница често включва червени чушки и домати, но има и по-нестандартни вариации, които също заслужават внимание. Една от тях е лютеницата със зелени чушки и домати, която предлага по-освежаващ и лек вкус. В тази статия ще ви покажем как лесно и бързо да приготвите лютеница със зелени чушки – една рецепта, която ще добави нов вкус към зимните ви запаси.

Необходими продукти

За да приготвите тази уникална лютеница, ще ви трябват следните съставки:

  • 5 кг зелени домати
  • 5 кг зелени чушки
  • 250 мл олио
  • Сол на вкус
  • Захар на вкус
  • Подправки по избор (зелени подправки като магданоз, копър или други любими)

Кои подправки за лютеница трябва задължително да се сложат

Подготовка на зеленчуците

Първата стъпка в приготвянето на лютеницата със зелени чушки е да подготвите основните съставки. Измийте зелените домати и ги подредете в тава за печене. Запечете ги във фурната, докато омекнат и кожата им се разпука, което ще направи по-лесно обелването им. След като доматите са готови, извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят леко, преди да ги обелите.

Докато доматите се пекат, подгответе зелените чушки. Почистете ги от семките и ги подредете в друга тава. Изпечете ги във фурната до омекване и леко потъмняване на кожата. След това също ги оставете да се охладят и ги обелете.

лютеница

Смесване и варене

След като зеленчуците са обелени, смелете ги с месомелачка или кухненски робот, за да получите хомогенна смес. Прехвърлете смляната смес в голяма тенджера и добавете олиото, солта и захарта на вкус. Подправките също могат да бъдат добавени на този етап – свежи зелени подправки като магданоз или копър ще придадат допълнителен аромат и вкус на лютеницата.

Поставете тенджерата на слаб огън и оставете сместа да ври, като разбърквате периодично, за да не загори. Гответе, докато лютеницата се сгъсти и достигне желаната консистенция. Това може да отнеме около 1-2 часа, в зависимост от количеството течност в доматите и чушките.

Зелената лютеница, която всички домакини се втурнаха да приготвят!

Стерилизиране и съхранение

Когато лютеницата е готова, докато е още топла, я разпределете в предварително почистени и сухи буркани. Затворете бурканите плътно с капачки и ги стерилизирайте за около 10 минути в кипяща вода. Това ще помогне за дълготрайното съхранение на лютеницата и ще гарантира, че тя ще остане свежа и ароматна през цялата зима.

Лютеницата със зелени чушки е свежо и интересно предложение, което ще ви предложи нов и неочакван вкус. Тя е лесна за приготвяне и може да бъде чудесен начин да разнообразите зимните си запаси с нещо различно от класическите рецепти.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес