Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се приготвя крем карамел с тиква - уникална вкусотия

23 октомври 2024, 22:10 часа

Крем карамелът е класически десерт, обичан от малки и големи, но когато към него добавим тиква, той се превръща в истинско кулинарно изкушение. Тиквата придава на крема не само допълнителна сладост и мекота, но и есенен аромат, който го прави идеален за по-студените месеци. Ако искате да впечатлите семейството или гостите си с нещо различно, този крем карамел с тиква е перфектният избор.

Необходими продукти

За да приготвите този вкусен десерт, ще ви трябват следните съставки:

За тиквата:

  • 1 кг тиква, препоръчително сорт цигулка
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. масло

За карамела:

  • 150 г захар

Най-старата рецепта за крем карамел

За крема:

  • 1 литър прясно мляко
  • 8 яйца
  • 150 г захар
  • 2 ванилии

Как да си приготвим крем карамел с тиква?

Първата стъпка е да подготвите тиквата. Обелете и нарежете на парчета с дебелина около 1 см. След това намажете тава с малко масло и подредете тиквените парчета вътре. Поръсете ги със захар и добавете чаша вода. Печете тиквата в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути или докато омекне.

След като тиквата е готова, преминете към приготвянето на карамела. Вземете тиган с незалепващо покритие и разпределете равномерно 150 г захар върху дъното му. Сложете тигана на среден огън и изчакайте захарта да се разтопи, като разклащате съда леко, за да избегнете образуването на бучки. Внимавайте да не разбърквате с лъжица, тъй като това може да развали текстурата на карамела.

крем карамел с тиква

Когато карамелът придобие златист цвят, го изсипете внимателно на дъното на кръгла тава с диаметър до 26 см. Разстелете карамела равномерно по цялото дъно, като накланяте тавата. Оставете го да се охлади.

Готовите парчета тиква внимателно подредете върху охладения карамел. Тиквата трябва да покрие цялото дъно, но внимавайте да не изплува, когато добавите крема.

Загрейте прясното мляко в тенджера, като добавите захарта и ванилията. Разбърквайте докато захарта се разтопи напълно. Млякото трябва да е топло, но не прекалено горещо. В отделна купа разбийте яйцата и постепенно добавяйте топлото мляко, като непрекъснато бъркате, за да се избегне пресичането на яйцата.

Без шупли: Тайната на перфектния крем карамел

След като смесите яйцата и млякото, прецедете сместа през цедка, за да получите гладък и кремообразен крем. Изсипете крема върху тиквата и карамела в тавата.

Поставете тавата във фурната, загрята на 160°C, и печете за около 60 минути. Кремът трябва да се стегне и да придобие леко златист цвят. След като го извадите от фурната, оставете крем карамела да изстине напълно, след което го сложете в хладилника за няколко часа, за да се охлади добре.

Крем карамелът е идеален за есента и ще се хареса на всеки, който обича да експериментира с традиционните рецепти.

Да ви е сладко!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес