Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави застройка за пилешка супа с яйце и кисело мляко

27 октомври 2024, 01:00 часа

Българската кухня изобилства с различни видове застройки за супи, които придават завършеност и плътност на ястието, като същевременно балансират вкусовете и правят супата по-хомогенна и мека. Когато става въпрос за пилешка супа, застройката с яйце и кисело мляко е особено предпочитана – тя не само уплътнява супата, но и добавя приятен кисел оттенък, който придава свежест на цялото ястие.

Видове застройки за супи с яйце и кисело мляко

В българската кухня основните видове застройки с яйце и кисело мляко са два – варена застройка и сурова (традиционна) застройка. И двата вида имат своите особености и специфични приложения, като изборът зависи от личния вкус и предпочитания.

Ето как готвачите правят варената застройка на най-вкусната пилешка супа

Варена застройка за пилешка супа

Варената застройка е подходяща за хора, които искат по-голяма сигурност в термичната обработка на яйцето, особено когато супата ще бъде консумирана от деца. За нея се използва едно яйце, една супена лъжица брашно и чаша кисело мляко. Тези съставки се разбиват добре, след което сместа се загрява на котлон при постоянно разбъркване, докато леко се сгъсти. Така получената смес се добавя към супата, която се оставя да ври за 1-2 минути. Варената застройка придава на супата по-плътен и кремообразен вкус, но същевременно има и един недостатък – тя намалява трайността на супата и е по-добре супата да се консумира веднага след приготвянето ѝ.

Традиционна застройка с жълтък и кисело мляко

Традиционната застройка, приготвяна със суров жълтък и кисело мляко, е предпочитан избор за пилешка супа, когато искаме да запазим по-свеж и лек вкус. При този метод 1-2 жълтъка се разбиват с около половин чаша кисело мляко, след което към сместа бавно се добавя малко бульон от вече приготвената супа. Тази процедура се нарича „темпериране“ и позволява застройката да достигне температура, близка до тази на супата, без да се пресече. Когато температурата се изравни, застройката се добавя постепенно към супата, като се разбърква непрекъснато. По този начин пилешката супа остава по-лека и запазва ароматите на използваните продукти.

Тайната на вкусната пилешка супа е в застройката

Защо да изберем застройка за пилешка супа с яйце и кисело мляко?

Застройката не само обогатява текстурата на супата, но и добавя вкусово измерение, което прави супата по-балансирана. Варената застройка добавя по-голяма плътност, докато традиционната застройка със суров жълтък и кисело мляко придава фин и освежаващ вкус. Освен това, застройката помага и за по-добро свързване на съставките в супата, правейки я по-хомогенна и наситена.

Приготвянето на застройка за пилешка супа с яйце и кисело мляко е лесен и бърз начин да превърнем обикновената супа в нещо по-специално. В зависимост от предпочитанията и нуждите си можем да изберем между варена или традиционна застройка, като и двете носят своя неповторим вкус и текстура. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес