Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две рецепти за домашен ябълков оцет

04 октомври 2024, 14:57 часа

Ябълковият оцет трябва да е органичен, нефилтриран и непастьоризиран.

За щастие това се постига много лесно и без големи разходи. Естествено приготвянето на ябълковия оцет отнема известно време, което зависи от избора между следните два метода.

Още: Бисквитки с бадеми, готови за 15 минути

Първият метод използва кората и остатъците от ябълката, а вторият метод използва само цели ябълки.

Първи метод

При този метод се използват останалите парчета ябълка и кората. Този метод е добър, защото можете да ядете колкото искате ябълки и пак да направите оцет. Целият процес на подготовка отнема един до два месеца.

Ще ви трябва:

Голям контейнер или буркан с широко гърло; обелки и парчета ябълка, кърпа за покриване на гърлото на буркана. Оставете кората и парченцата ябълка да се проветрят до покафеняване. Изсипва се в буркана и се залива с вода.

През следващите дни можете да добавите още ябълки, но внимавайте да оставите достатъчно място до гърлото на буркана, което трябва да покриете с кърпа и да поставите на топло, но тъмно място.

След няколко дни ще забележите сива пяна. Когато това се случи, спрете да добавяте повече ябълки и оставете процеса на ферментация да продължи около месец.

След това можете да започнете да тествате. Ако оцетът е много силен, прецедете го от ябълковия остатък и го налейте в бутилка.

Не се притеснявайте, ако оцетната течност е мътна. Това е нещо нормално. Ако искате сокът да е бистър, филтрирайте го.

Втори метод

Този метод използва цели органични ябълки, а ферментацията отнема 5-7 месеца.

Ще ви трябва:

10 ябълки; 2 стъклени съда, един среден и един голям за по-късно; кърпа за покриване.

Измийте ябълките и ги нарежете на средни парчета. Можете да ги обелите, но имайте предвид, че при първия метод се използва кората. Оставете ги да се проветрят и покафенеят. След това ги поставете в по-малък съд и ги покрийте с вода. Покрийте съда с тензух и го поставете на топло и тъмно място за 3-4 месеца.

Още: 2 лесни маринати за сочни и крехки пилешки крилца

След този период ще забележите сива пяна на повърхността, което е съвсем нормално. Прецедете течността в големия съд и я оставете да престои покрита с тензух още 4-6 седмици. Така сте приготвили ябълков оцет у дома.

Ако искате, и при двата метода можете да добавите чаена лъжичка кафява захар за всяка чаша вода, добавена в съда, за да направите вкуса на оцета по-пълен.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес