Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори тези, които не я обичат, ще искат да си сипят още от тази шкембе чорба по турски

13 март 2023, 17:42 часа

Някои хора си мислят, че вече са яли от най-вкусната шкембе чорба. Други пък все още дори не могат и да я помиришат. Тази рецепта обаче ще събере в един отбор и двете групи и ще ги накара да се влюбят в нея.

Как се приготвя пача чорба – един от символите на българската национална кухня

Продукти:

0,5 кг шкембе (белено телешко)

1 глава лук

5 скилидки чесън

2 супени лъжици лимонов сок

2 супени лъжици брашно

2 супени лъжици кисело мляко (в краен случай заквасена сметана или кефир)

1 яйце

100 гр масло

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Първо сложете на котлона тенджера с вода, за да заври и когато това стане сложете в нея шкембето. След максимум 2 минути го извадете. Внимавайте да не минат повече минути, защото в противен случай мръсотията ще кипне и ще ви е трудно да я махнете. Оставете го да изстине и с нож изстържете горния му тъмен слой. Колкото по-младо е било телето, толкова по-лесно ще се чисти.

Щом е почистено, изплакнете го хубаво няколко пъти. Напълнете го с вода и го оставете на хладно, ако трябва за ден, за да сатне много по-светло, почти бяло и миризмата му частично да се махне.

Сега го нарежете на няколко части със среден размер. Пуснете ги в тенджера, заедно с една обелена глава лук, наполовина нарязана и наполовина нарязани скилидки чесън (може да не махате люспите им), а всичко това залейте с вряла вода (около 3-4 литра) и варете на среден огън.

Готвенето му ще отнеме време, около 3-4 часа. Шкембето ще бъде готово щом можете лесно да го дупчите с вилица (тоест е омекнало). Вадите го от бульона, режете го на тънки ивици и преди да говърнете обратно, вадите лука и чесъна, а нарязаното шкембе варите на среден огън.

Научете каква е разликата между супа и чорба

В купичка смесете яйцето и киселото мляко с лимоновия сок, добавете брашно и хубаво разбъркайте, за да няма бучки. Когато започне да ври, добавете малко бульон към яйцата и разбъркайте пак. Сега постепенно започнете да изливате яйцето в супата, като не спирате да бъркате и оставите да заври.

Разтопете масло и го добавете към чорбата. Разсипете в купички и поръсете с пресен лимонов сос. Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес