Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Булгурът – "метла" за организма

13 март 2022, 08:30 часа

Булгурът е зърнена култура, която се отличава от останалите по по-високото съдържание на витамини и минерали и по-ниския гликемичен индекс, което я прави по-полезна, пълноценна храна, която е и по-малко опасна за талията. Лесен за съхранение и приготвяне, той има редица полезни качества, с които съдейства за подобряване на общото здравословно състояние и повлиява благоприятно на организма.

За какво е полезен булгурът?

Консумирайки булгур, ще доставите на тялото си витамини от група В, витамин К, витамин Е и множество микроелементи, сред които манган, селен, цинк, желязо, калций, натрий, фосфор, калий и др. Изключително ценен източник на фибри е, поради което е известен като „метла“ за червата. Счита се, че от здравето на червата и стомаха зависи до голяма степен цялостното здравословно състояние на човека. Те са важни и за нормалното функциониране на имунната система.Част от нея осъществява функциите си имено в червата и стомаха. Това налага грижата за здравето им да е първостепенна с цел осигуряване на общото здраве. Фибрите от булгура прочистват червата от отлагания, токсини, които затрудняват нормалното функциониране на органите и тъканите, тровят организма и водят до редица заболявания.

Булгурът се препоръчва и на хора, подложени на психически и физически стрес, тъй като съдържа пъстра палитра от витамини от група В, които се грижат за здравето на нервната система.

Консумацията на булгур следва да бъде внимателна при хора с наднормено тегло, въпреки че е по-малко калоричен и с по-нисък гликемичен индекс от много други зърнени култури. Особено внимателно към него следва да подхождат хората с доказана непоносимост към глутен и страдащите от цьолиакия. Те следва да се въздържат от консумация на булгур по начина, по който се въздържат и от консумация на други храни, богати на глутен.

Какво може да си приготвите от булгур?

Налични са всевъзможни начини за приготвяне на булгур, сред които да намерите „вашата“ рецепта. Възможно е да се насладите на булгура под формата на супа, основни ястия, пържен, на каша или на салата. Представяме ви салатка с булгур, която е свежа, лека и изключително полезна за здравето, тъй като освен булгурът и зеленчуците са богати на витамини и минерали. За приготвянето на салата са ви нужни:

  • сварен булгур и подсолен – 3 чаени чаши,
  • домати – 3 броя, нарязани на кубчета,
  • марула или зелена салата – 1 бр., нарязана,
  • зехтин – 1 ч.л.,
  • подправки – черен пипер, лук,  лимон.

Приготвянето е много лесно. Всички съставки се смесват и се подправя с капки лимон, сол, черен пипер на вкус и лук.

Да ви е вкусно!

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес