Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неподозирани болести, които се наследяват от родителите ни

23 август 2024, 09:11 часа

Има някои заболявания, които можем да наследим от нашите родители. Ето защо е много важно да се грижим и да намалим рисковете от появата им.

Генетиката играе голяма роля при наследяването на определени характеристики от нашите родители. Цветът на очите, косата или формата на носа, които ще наследим, зависи от ДНК хромозомата, а освен физическите характеристики, някои гени са отговорни за наследствените заболявания и разстройства.

Вижте още: Бербатов не пропуска ден без него: Плод номер 1 за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и холестерол

Ето някои от най-често срещаните наследствени здравни състояния според Националния център за биотехнологична информация на Националната медицинска библиотека на САЩ.

1. Сърдечни заболявания

Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са част от списъка, като се има предвид, че те са водещата причина за смърт в Съединените щати. Най-често срещаните видове наследствени сърдечни заболявания са коронарна артериална болест (CAD) и хипертония или високо кръвно налягане.

CAD се причинява от натрупването на плака и холестерол по вътрешните стени на артериите. Той засяга кръвта и кислорода, отиващи към сърцето. CAD се влошава с течение на времето и е една от водещите причини за сърдечни удари в САЩ.

От друга страна, високото кръвно налягане възниква, когато сърцето ви работи твърде усилено, за да прокара кръв през артериите.

Как да намалим риска

Ако имате родители със сърдечно заболяване, може да сте изложени на повишен риск от развитие на сърдечно заболяване, но можете да намалите риска или поне да управлявате правилно симптомите си. Някои промени в начина на живот, които могат да помогнат, включват здравословно хранене, редовни физически упражнения, поддържане на здравословно тегло, ограничаване на консумацията на алкохол, избягване на тютюнопушенето и посещение на вашия лекар за редовни прегледи.

2. Астма

Астмата е белодробно заболяване, причинено от отключващи фактори като алергии, замърсители на въздуха, дим, мухъл, акари, животни... Хората, които имат астма, могат да страдат от епизоди на стягане в гърдите, кашлица, проблеми с дишането и хрипове.

Как да намалим риска

Ограничаването на излагането на тригери е най-добрият начин за избягване на симптомите на астма. Също така трябва да държите лекарства под ръка, в случай че се появят симптоми.

Вижте още: Висок холестерола: Това е най-добрият начин да почистите кръвоносните си съдове

3. Диабет

Един на всеки 13 души в САЩ има диабет. Може да бъде причинено от генетични фактори, фактори на околната среда и начин на живот. Независимо дали става въпрос за диабет тип 1 или тип 2, това е хронично заболяване, което трябва да се открие и лекува навреме, защото може да доведе до сериозни усложнения като слепота, ампутация, сърдечни заболявания и бъбречна недостатъчност.

Как да намалим риска

Децата на хора с диабет са по-склонни да получат заболяването. Въпреки това можете да намалите риска или да управлявате по-добре симптомите си, като ядете по-малко захар и мазнини, поддържате здравословно тегло, спортувате редовно, избягвате стреса и се консултирате с Вашия лекар за подходящо лечение.

4. Депресия

Дори днес, в 21 век, учените все още изследват следните фактори на психичните състояния и разстройства. Това, че някой във вашето семейство има депресия, не означава, че и вие ще имате депресия, но е по-вероятно да я имате, ако тя минава през семейството ви.

5. Рак

Ракът се среща в много форми. Причинява се от неконтролиран растеж и разпространение на анормални клетки в определени части на тялото. В допълнение към избора на начин на живот, гените и факторите на околната среда също допринасят за рака. Някои от най-често срещаните видове рак включват рак на белия дроб, гърдата и простатата.

Ракът на белия дроб води до най-големия брой смъртни случаи от рак както при мъжете, така и при жените в САЩ.

Как да намалим риска

Рисковете и симптомите варират в зависимост от вида на рака. Като цяло можете да помогнете за намаляване на риска, като следвате здравословна диета, правите редовни упражнения, избягвате пушенето, ограничавате консумацията на алкохол и провеждате рутинни здравни прегледи, съобщава Thanet Health

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес