Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 храни, с които може да замените маслото

17 февруари 2021, 13:45 часа

Маслото е изключително популярна съставка за печене. Именно то придава онази пухкава и влажна текстура на сладкишите и печените тестени изделия. Но ако не разполагате с масло, има няколко растителни алтернативи, с които може да го замените. Със сигурност предложения ни ще се харесат и на тези, които са изключили този продукт от менюто си.

Авокадо

Независимо дали го използвате като паста за хляб, смути или за печива, авокадото запазва своята кремообразна текстура и приятен мек вкус. С него можете да замените маслото напълно. Необходимо е единствено да го вложите в рецептата в същото количество, определено за маслото.

Бананово пюре

То е чудесен заместител на маслото и ще се изненадате от резултата - банановото пюре придава на сладкишите богата и плътна текстура. Просто заменете маслото във вашата рецепта със същото количество пюре от банан. В случая това обикновено води до съкращаване на времето на топлинна обработка с до 25 процента. Наблюдавайте внимателно процеса.

Тиквено пюре

Торти с кафе, кекс с кисело мляко - това са само част от тестените изделия, към които можете да добавите пюре от тиква вместо масло. Всичко, което трябва да направите, е да замените ¾ от необходимото масло с пюре от тиква. Но в случая е добре да сте запознати, че пюрето може да придаде специфичен вкус на приготвяното от вас изделие.

Ябълково пюре

Можете да замените половината масло с ябълково пюре най-вече в рецептите за ронливи сладкиши. Ако желаете по-плътна и влажна текстура, заменете изцяло маслото с пюре от ябълки. Употребата му е свързана с още един бонус - намалява съдържанието на калории в печените продукти.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес