Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР изненадано от завръщането на Боевски

29 октомври 2013, 08:53 часа • 22009 прочитания

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е бил изненадан от завръщането на Гълъбин Боевски в София. "Аз самият бях изненадан, дотолкова, доколкото научих за това от медиите", каза той пред БНТ.

Какви са причините да се стигне до тук ще се разбере от проверка, която в момента извършват компетентните институции. Лазаров даде да се разбере, че във вътрешното ведомство е имало хора, които са знаели за завръщането на Гълъбин Боевски в България. "Съгласувано е завръщането на Боевски", каза той. До момента в МВР няма информация да има заплаха за живота на Боевски, уточни още Лазаров.

За протестите в СУ и в други учебни заведения в страната Лазаров подчерта, че МВР може да се намесва само, ако има сигнал за извършено престъпление. "До момента няма такова. От самото начало на протестите се очертава тенденция да се акцентира на хора с прякори. Някои от тях са забелязвани на някои протести, но не винаги. Не бива да слагаме знак за равенство между хората с прякори и протеста", каза Лазаров.

За агресията в двора на СУ, когато контрапротестиращи се опитаха да влязат в сградата на Ректората, Лазаров поясни, че си има установен ред – сезира се прокуратурата и МВР.

"Нека се разберат помежду си в СУ – имат си ръководство. МВР, ДС отдавна излезе от университетите. Това си е тяхна работа – ще учат ли или не. А това кой ги провокира, си е техен проблем. Това не е проблем на МВР", категоричен е главният секретар.

За бежанската вълна у нас Лазаров посочи, че МВР пое по-голямата част от проблема. "Контролът на границата, охраната на домовете, където са приютени бежанците, следене за обществения ред, имаме оперативно проникване, следим за ксенофобски прояви и вземаме мерки. Това се прави само за опазване на спокойствието и поддържането на обществения ред", каза той. До момента има 12 лица, за които има съмнения за риск и са екстрадирани от страната. От тук нататък бежанците както всички останали подлежат на контрол за заплаха на националната сигурност, посочи главният секретар.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес