Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аргументът на "Автомагистрали" да не предоставят информация - голям обем, Биков ги защити (ВИДЕО)

10 май 2021, 13:44 часа
Реклама

Временната комисия по ревизията в НС ще разгледа на закрито заседание документите, предоставени от агробизнесмена Светослав Илчовски. Той твърди, че е помогнал на фирма "Градус" АД да завиши оборота си преди листване на борсата с цел повишаване на стойността на акциите. Според него е имало и последващ натиск върху пенсионни фондове да купуват тези акции.

Предложението да се обсъдят документите на закрито заседание бе направено от Тома Биков от ГЕРБ, но още миналата седмица стана ясно, че останалите партии също считат за нужно въпросът да не се гледа публично заради чувствителна информация за пенсионните фондове.

Още в началото на заседанието днес стана ясно, че дружеството "Автомагистрали", което на едно от първите заседания се оправда, че му трябва време да подготви документите, не е предоставило информация. В същото време на едно от първите заседания Аврамова заяви, че служителите ще работят дори по празниците, за да подготвят документите. Такива в крайна сметка не са получени.

1

Изпълнителният директор Стоян Беличев се оправда с голям обем от информацията - тя възлизала на 1,2 млн. страници. Дружеството не получило и инструкции на кой и как да представят информацията. "Изумително е, че има шеф на държавно дружество, който не знае адреса на парламента", коментира Манолова.

Със сходен аргумент - голям обем - информация за изпълнението на "Балкански поток" не предостави и "Булгартрансгаз". "Има резон в аргумента, че документите са много и не е ясно как да се предадат. Те ще могат да бъдат предоставени на служебния кабинет", опита се да защити Аврамова Беличев. "Не крием информация, времето бе малко, не ни стигна, но животът е пред нас, ние пак сме тук, за да можем да отговорим на вашите въпроси", допълни Аврамова.

2

"Разбирам, че вие не криете информация, госпожо министър, но не я давате. За нас беше важно първо да се запознаем с информацията и да задаваме въпроси после, очевидно това няма да стане", коментар зам.председателя на комисията Калоян Янков.

"Има проблеми в комисията и той е следния. Ние сме поискали информация в обем от 1,2 млн. страници и нямаше да ни стигнат години да се запознаем. Комисията е задала очевидно глупави въпроси.

Трябваше да зададем конкретни въпроси за конкретни неща. И това, че комисията е действала глупаво, не означава, че тези хора не трябва да спят и да ви осигурят информация в милиони страници", защити "Автомагистрали" Тома Биков.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес