Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хамилтън ще стартира пръв на „Албърт Парк“

15 март 2014, 09:33 часа
Реклама

След невероятно големия брой въпросителни, които поставиха новите, драматични промени в правилника, днес най-после стартира сезон 2014 с квалификацията за утрешното GP на Австралия. Най-бърз на мократа писта бе пилотът на Mercedes F1 Люис Хамилтън. До него ще е голямата изненада Даниел Рикиардо, новакът и съотборник на Себастиан Фетел, който тотално развенча именития си съотборник (поне в първата квалификация).

Сезонът стартира по много атрактивен начин – с изключително успорвана битка на мократа писта „Албърт Парк“. Най-бърз бе Люис Хамилтън, който записа най-доброто си време с последната си обиколка. Така той изпревари най-голямата (за мен) изненада Даниел Рикиардо. Новакът в Red Bull бе на невероятно ниво в продължение на цялата квалификация, като тотално обезличи Себастиан Фетел. В първата част, която се проведе на суха писта, Рикиардо даде най-добро време, докато Фетел записа едва 8-мо. Шест минути преди края на първата част заваля дъжд, а големите губещи бяха пилотите на Lotus F1 Ромен Грожан и Пастор Малдонадо. Но не дъждът, а особоно трудният за управление болид Lotus E22 бе причината за отпадането им, като Малдонадо дори не записа време.

Втората част започна на мокра писта, която изсъхваше с всяка измината от пилотите обиколка. Логично времената прогресивно падаха, но това не помогна на Кими Райконен, който катастрофира в последните минути на втората сесия. Така утре той ще стартира 12-ти, а 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел – едва 13-ти. И докато Фетел остана да ближе рани, Рикиардо продължи с отличното си темпо и даде 2-ро най-бързо време във втората част. Розберг бе с най-бърза обиколка, което подсказваше, че битката за полпозишън ще е между дуото на Mercedes и останалият един пилот на Red Bull. Така и се случи. Но за протокало ще отбележа, че във втората част отпаднаха още Бътън, Сутил, Кобаяши и Перез. И докато Дженсън Бътън утре ще стартира 11-ти, то през цялото време Рон Денис ръкопляскаше на новака и очертаващ се като сериозен претендент Кевин Магнусен. Младокът се представи изключително добре и утре ще стартира 4-ти, на втора стартова редица след Нико Розберг. Пилотът на Mercedes изглеждаше като най-вероятният победител в квалификацията, но последователно бе избутан назад първо от Рикиардо, а след това и от Хамилтън. Алонсо не блесна с абсолютно нищо като скорост в цялата квалификация, но по традиция Ел Матадор е способен на най-доброто от себе си в състезанието. Факт е обаче, че като скорост Ferrari изостава в началото на сезона. След него се нарадиха Хюлкенберг, Верн, Квият (другият новак, руският пилот на Toro Rosso), Маса и Ботас.

Утре, в 8,00 ч сутринта, е стартът на първото за сезон 2014 състезание в Австралия. Прогнозата е за слънчево време. А прогнозата, поне след тестовете е, че може да очакваме много отпадания и абсолютно никаква сигурност за името на победителя до развяването на карирания флаг. Днес поне се размина без технически проблеми за пилотите, което е добър знак. Очаква ни прелюбопитен сезон, в който Red Bull не влизат като абсолютно фаворите. И въпреки това скокът, който са направили от последния тест в Бахрейн до днес, е невероятен.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес