Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверка и в спорта - как са изхарчени почти 22 млн. лева за физкултурни салони

07 юли 2021, 13:57 часа
Реклама

Няма реваншизъм в извършаваните в спортното министерство (ММС) проверки. В това увери служебният спортен министър Андрей Кузманов.

Причината той да даде пресконференция е, че от утре, 8 юли, Сметната палата почва да проверява спортното ни министерство. Тя е заради обществени поръчки за физкултурни салони.

Според Кузманов, странното в тези поръчки е, че има много сключени договори за много кратко време. С фирмите, които участват в изграждането на салоните (голяма част от тях – 26 на брой), са сключени месец декември, 2020 година, каза той.

Другото обезпокоително е, че при подписване на договорите е следвало подписване на анекси към договорите, което не прикрепя застрахователните полици. Анексът към договорите, подписан в същия ден обезсмисля застрахователните договори, по думите на министъра. А строителството и реновирането на физкултурните салони или каквото и да било може да започне само когато има визия или скица. "Това е брутално, брутално", изтъкна Андрей Кузманов.

Общата стойност на всички договори за физкултурните салони е 21 771 428 лв. Парите са отпуснати въз основа на решение на Министерски съвет.

"За да не се върнат парите на държавата и да не бъдат залегнали в следващия бюджет са раздадени – как? Всички тези договори са изплатени на 100%", посочи министърът.

Относно Българския спортен тотализатор, Кузманов посочи, че проверката в тотото продължава.

Кузманов е готов да продължи да работи в ММС и като експерт, когато приключи мандатът на служебното правителство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес