Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Величие" - златен пръст за ГЕРБ и ДПС? Анализ на политолога Димитър Ганев (ВИДЕО)

11 юни 2024, 19:30 часа
Реклама

Как партия "Величие" изненада всички и влезе в парламента? Може ли да играе тя по-основна роля в 50-ото Народно събрание? Отговорите на тези въпроси даде в Студио Actualno политологът Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“, след като вече 100% от бюлетините са преброени.

Още: Коя е партия "Величие", оказала се в битката за 50-ото Народно събрание?

Две причини за влизането на "Величие" в парламента

Той обясни два процеса, довели до това формацията около Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков да попадне в парламента. "Първо, в България в последната година, година и половина започна да се трупа огромен потенциал за протестен и наказателен вот - между 800 000 и 1 милион души. Феноменът „Величие“ е типична партия на протестния и наказателен вот – това е вот срещу цялата политическа класа, срещу всичко познато. Обикновено такъв тип вот се мобилизира в последната част на кампанията. Социологията има тъмно петно в последната една седмица от кампанията – тогава между 250 000 и 300 000 души избират за кого да гласуват", каза Димитър Ганев, като разкри и какъв процент подкрепа са имали "Величие" в последното проучване на "Тренд" (вижте във видеото).

Още: "Величие на гърба на хазната": Фирми на Ивелин Михайлов с огромни задължения към НАП

Източник: партия "Величие"

Освен това, по думите му, партията е показала, че алтернативните комуникационни канали вече имат достатъчна сила, за да те изстрелят към политически пробив. Отчете обаче и ниската избирателна активност - ако тя беше по-висока под 100 хиляди гласа нямаше да стигнат на новата партия.

Още: "Величие" не е никаква изненада

Разрушени авторитети

"Ако тази криза продължи в същия темп и имаме нови избори наесен, тази тенденция за търсене на алтернатива ще се увеличи, прогнозира Димитър Ганев.

Възможно ли е "Величие" да е част от мнозинството, включително чрез т.нар. златен пръст, и трябва ли да се тревожим за крайнодясната вълна в Европа - гледайте в интервюто.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес