Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кузман Илиев: Само един сценарий може да разклати сглобката "Борисов-Пеевски" (ВИДЕО)

17 юни 2024, 19:30 часа
Реклама

"Според мен ще имаме кабинет ГЕРБ, ДПС – дали пряко или косвено – и ИТН. Няма кой да събори тази оформяща се нова сглобка" сред останалите политически сили, прогнозира в Студио Actualno икономистът и анализатор Кузман Илиев, който се яви на изборите за европейски парламент на 9 юни и събра 11 057 гласа (0,55%).

"Единствено може би президентът може, ако реши. Но ако ПП и ДБ не поемат играта на терен да свалят правителството, не виждам кой ще го разклати в следващата една година", заяви той. И отбеляза все по-разпространяващите се твърдения за вбит клин в коалицията: "Те разбраха грешката си и ще се окопитят бързо".

Още: Радан Кънев не вижда бъдеще за коалицията ПП-ДБ в сегашния ѝ вид

Колаж: Actualno.com

"Нова сглобка" - решението за нея е от една година

"Решението за новата сглобка е взето не сега и няма колебание за тази сглобка, то е взето преди една година", смята Кузман Илиев. Според него протести срещу кабинет на ГЕРБ, ДПС и ИТН би имало, "ако Борисов и Пеевски решат да играят „ва банк“ и твърдо срещу президента". "Това е конфликтът, който може да изкара хора на протести. Хората имат властта, тя е много силна, но не са го осъзнали – имат още време да се отвратят от политическата система", смята той.

Още: След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията

Кузман Илиев заговори за въвеждане на мажоритарно гласуване "или поне смесен тип система". Според него трябва да започне и разговор за "президентска или полупрезидентска република".

Гледайте още в интервюто: Ще направи ли ЕС реверанс за България за еврозоната, търсейки "свежа кръв"?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес