Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

22 април 2024, 14:36 часа

Учени посочват, че грипът ще бъде най-вероятният виновник за нови пандемии в бъдеще, пише "Guardian".

Реклама

Вижте още: Как да предотвратим големите пикове на кръвната захар?

Международно проучване, което ще бъде публикувано следващата седмица, разкрива, че 57 процента от епидемиолозите и вирусолозите смятат, че някакъв вид грип ще причини следващата пандемия.

Убеждението, че грипът е най-вероятен виновник за голяма бъдеща пандемия, се основава на дългосрочни изследвания, показващи, че вирусът непрекъснато се развива и мутира, казва Джон Салмънтън-Гарсия от университета в Кьолн.

Всяка зима е сезон на грипа. Можем да го обясним като малки пандемии. Те са повече или по-малко контролирани, защото различните щамове, които ги причиняват, не са достатъчно вирулентни, но това не винаги ще бъде така“, обяснява Салмънтън-Гарсия.

Подробности за изследването, което включва приноси от 187 учени, ще бъдат представени на конгреса на Европейското дружество по клинична микробиология и инфекциозни болести в Барселона следващия уикенд.

Двадесет и един процента от учените в проучването смятат, че причината за новата пандемия ще бъде така нареченият вирус на "болест Х", който все още не е известен на науката. Те вярват, че това ще бъде все още неоткрит микроорганизъм, който се появява внезапно, като Sars-Cov-2, който беше причината за пандемията през 2019 г.: Болестта Х и "зомби вирусите" не са филм, а реалност: Проф. Радостина Александрова (ВИДЕО)

Някои учени смятат, че Sars-Cov-2 все още е заплаха и че някой бъдещ щам ще причини пандемия.

Други смъртоносни микроорганизми, като Lassa, Nipah, Ebola и вируса Zika, бяха определени като сериозни заплахи само от един до два процента от участниците в проучването.

Грипът остава най-голямата заплаха по отношение на своя пандемичен потенциал в очите на огромното мнозинство учени“, добавя Салмънтън-Гарсия.

Наскоро СЗО предупреди за тревожното разпространение на грипния щам H5N1.

Вижте още: Кой хормон предизвиква чувството на глад

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес